Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsrådets kansli: Statsminister Marin har använt måltidsförmåner för 14 363 euro sedan januari 2020

Från 2021
Uppdaterad 31.05.2021 23:22.
Sanna Marin i vitprickig skjorta.
Bildtext Statsminister Sanna Marin.
Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Statsrådets kansli specificerar summan för statsminister Sanna Marins måltidsförmåner sedan början av året 2020. Kansliet har även bett om ett utlåtande från Skatteförvaltningen gällande statsministerns boendeförmåners skattepliktighet.

Statsminister Sanna Marin (SDP) har fått sammanlagt 14 363,20 euro i måltidsförmåner medan hon har bott i tjänstebostaden Villa Bjälbo, specificerar Statsrådets kansli i ett pressmeddelande.

Förmånen har utbetalats under perioden januari 2020 till maj 2021. I medeltal blir summan 845 euro i månaden.

Statsrådets kansli meddelar att en önskan om utlåtande gällande statsministerns boendeförmåners skattepliktighet har skickats till Skatteförvaltningen.

Sanna Marin har själv bett att måltidsförmånen avbryts tills situationen är utredd.

Inte jämförbart med vanliga livsmedelskostnader

Av den sammanlagda förmånssumman har ungefär 270 euro betalats för frukostingredienser och 575 euro för kalla måltider som levererats till statsministerns tjänstebostad.

Exempelvis kalla för- och huvudrätter och sallader har inkluderats i måltiderna.

Företaget Compass Group står för måltidstjänsten både i statsministerns tjänstebostad Villa Bjälbo och i till exempel Ständerhuset för Statsrådets kanslis möten och evenemang.

Summornas storlekar baserar sig alltså på tjänsteleverantörens priser och består därmed av såväl råvaror som tillagning och leverans. Statsrådets kansli påpekar att summan därför inte är jämförbar med vanliga livsmedelsinköp.

Bröllopskostnaderna från egen ficka

Sanna Marin har också anklagats för att ha använt statens medel för att betala sitt och maken Markus Räikkönens bröllop, något som Marin bestämt nekade till på Twitter på måndag förmiddag

Statsrådets kansli bekräftar att statsministern och maken själva stått för alla sina bröllopskostnader och att de 23 000 euro som bokförts på parets bröllopsdag den 1 augusti 2020 inte har någon koppling till bröllopet.

Det är enligt Statstådets kansli frågan om en sammanlagd summa bestående av olika mötes- och evenemangskostnader från sommaren.