Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nykarleby söker ny stadsdirektör – osäkert in i det sista hur det blir med direktören i Kronoby

Uppdaterad 31.05.2021 22:20.
Ljushårig kvinna med klarblå kavaj ler in i kameran.
Bildtext Malin Brännkärr velar in i det sista om hon ska fortsätta som statssekreterare eller gå tillbaka till kommundirektörsjobbet i Kronoby.

Det kan hända att både Nykarleby och Kronoby får se sig om efter nya stadsdirektörer snart. Malin Brännkärr väntar in i det sista med att ge besked om sin framtid i Kronoby och i Nykarleby säger Mats Brandt upp sig efter tre år på posten.

Brandt börjar jobba som strategidirektör vid Österbottens välfärdsområde.

Stadsstyrelsens ordförande Maria Palm (SFP) säger att för henne var det både en överraskning och lite väntat att Brandt slutar.

- Jag tycker att han verkar ha trivts här och då är det alltid en liten överraskning.

Mats Brandt, kommundirektör i Malax.
Bildtext Mats Brandt får nu jobba med social- och hälsovårdsfrågor, något som han doktorerat på under sin tid i Nykarleby.

Å andra sidan har Brandt under sin tid doktorerat kring just social- och hälsovårdsreformer så Palm säger att det nya jobbet naturligtvis är väldigt intressant för honom.

Senast då Nykarleby sökte ny direktör kom det fem sökande. Blir det en utmaning att få sökande nu?

- Jag tycker Nykarleby är en attraktiv stad, välmående och positiv med utveckling och ett näringsliv som blomstrar. Så den som blir direktör i Nykarleby har ett väldigt intressant jobb framför sig. Så jag tror vi får sökande.

Palm nämner också samarbetet med grannkommunerna som ett stort plus för den som blir stadsdirektör.

- Vi har ett bra samarbete i Jakobstadsregionen så den som blir direktör här har stöd och samarbete i en större helhet. Det gör också att en liten stad blir attraktiv att söka till.

Palm sökte själv stadsdirektörstjänsten i Nykarleby för tre år sedan när Mats Brandt valdes. Den här gången har hon inte tagit något beslut kring vad hon vill.

- I det här skedet säger jag varken ja eller nej.

Inget halvtidsjobb att vara stadsdirektör

Mats Brandt har skött stadsdirektörsjobbet i Nykarleby på halvtid sedan november 2020 då han började jobba med att förbereda för Österbottens välfärdsområde.

Palm utgår ändå från att Nykarleby också framöver ska anställa en stadsdirektör på heltid, även om välfärdsområdet tar över en stor del av kommunens ekonomi och uppgifter i och med att vården flyttas dit.

- Det är klart det blir en förändring, men vi gav redan 2010 vården till Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad.

Palm säger att även om stadens inflytande över vårdfrågorna nu blir mindre så finns nog jobb.

Oklart in i det sista i Kronoby

I Kronoby har kommundirektör Malin Brännkärr varit tjänstledig ett par år för att jobba som statssekreterare vid Justitieministeriet.

Hennes tjänstledighet går ut den sista juni. Brännkärr har en månads uppsägningstid och det innebär att hon väntades ge besked om framtiden inom maj.

Det blev ändå inget besked. Styrelseordförande Liane Byggmästar (SFP) diskuterade med Brännkärr i kväll (måndag) och meddelar till Yle Österbotten att beskedet troligen kommer inom en vecka.

Liane Byggmästar
Bildtext Liane Byggmästar (SFP) säger att Kronoby haft sin beskärda del av svarta hästar i direktörsval, fler vill hon inte se.

Om Brännkärr inte fortsätter så inleds processen med att söka ny kommundirektör troligen så fort som möjligt. Liane Byggmästar anser att ärendet i så fall ska tas upp på styrelsens möte om en vecka.

Men att hitta en ny direktör kan bli knepigt, tror Byggmästar. Till exempel Jakobstad förlängde ansökningstiden innan man valde Anne Ekstrand i februari.

- Jag tror det blir svårare och svårare. Det är en så väldigt offentlig tjänst, man är hela tiden på brickan och det pratas ett och annat. Det är inte lätt att vara kommundirektör.

Enligt Byggmästar kan kommunerna överlag kanske inte göra så mycket för att locka sökande.

- Men förtroenvalda kan vara ödmjuka och inte ställa till besvär utan försöka samarbeta med varandra, mellan partier och med tjänstemän och det har inte alltid varit så lätt i vår kommun.

Inga fler svarta hästar, tack

Byggmästar anser i alla fall att kommunerna under hela processen ska köra med öppna kort.

- Vi har haft en hel del svarta hästar i vår kommun och jag tycker inte det är någon bra idé. Anonymitet ska inte vara möjligt.

Vad var det för svarta hästar?

- I senaste kommundirektörsval så dök förvaltningschefen plötsligt upp som svart häst. Hon hade inte sökt tjänsten utan kom med under intervjun egentligen, då fick jag veta om det.

Enligt Byggmästar kom också tidigare kommundirektören Stig Östdahl som en svart häst efter att han blev kontaktad av politiker.

- Men han blev vald. Och gjorde ett bra jobb.

Men oavsett slutresultat vill Byggmästar alltså se en öppen process från början till slut. Orsaken är dels att det ska gå lagligt till, dels att ingen ska få förtur.

- Jag tycker inte det är riktigt schysst mot övriga, säger Byggmästar.

Yle Österbotten har ringt och mejlat både Malin Brännkärr och Mats Brandt för att få deras kommentarer men ingen av dem har svarat.

Diskussion om artikeln