THL: Finländarna belastades psykiskt när coronaläget förvärrades
Vår psykiska belastning ökade under coronaepidemins andra våg, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd THL.
Utvecklingen syns i hela landet. Det gäller framför allt den arbetsföra befolkningen: under fjolåret upplevde 14 procent av finländarna symptom av psykisk ohälsa och kände sig belastade.
Det är en ökning med några procentenheter från jämförelseåret 2018. Siffrorna kommer från undersökningen FinSote, som besvarats av knappt 30 000 personer.
Värst var läget i Helsingfors, medan invånarna i Mellersta Österbotten påverkades minst. Situationen återspeglades i användningen av hälso- och sjukvårdstjänster på grund av psykiska problem.
Samtidigt minskade tillgången till hjälp överlag, vilket kändes av särskilt i pandemidrabbade områden. Framför allt i huvudstadsregionen blev det svårare att få besökstid vid hälsovården.
Ändå ökade ändå inte förekomsten av självmordstankar, och enligt THL har också män börjat söka hjälp för psykisk ohälsa i större utsträckning.
"Kvinnor söker oftare hjälp för psykiska problem än män. En positiv förändring är att fler män i åldern 20–54 år som haft självmordstankar har sökt hjälp för psykiska problem ", uppger THL:s forskningsprofessor Jaana Suvisaari i ett pressmeddelande.