Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sanna Marin: Jag kommer att sluta använda måltidsförmånen

Från 2021
Uppdaterad 01.06.2021 09:16.
Sanna Marin vierailemassa Mikkelissä 31.5.2021. Vierailun aikana Marin tapasi kaupungin ja maakuntaliiton edustajia.
Bildtext Marin säger att hon önskar få klarhet i frågan och sedan koncentrera sig på andra saker.
Bild: Juho Liukkonen / Yle

Statsminister Sanna Marin (SDP) uppger att hon slutar använda sig av måltidsförmånen, också om den visar sig vara lagenlig.

– Jag vill själv få klarhet i hur ändamålsenlig förmånen är. Det är orimligt att det inte finns svar på hur lagen ska tolkas, sa hon i en interju för MTV3 i morse.

Enligt Marin kommer man sannolikt att utreda hur statsministern kan beställa in mat till tjänstebostaden Villa Bjälbo och själv stå för kostnaderna.

Statsrådets kansli specifierade i går att Marin fått sammanlagt 14 363,20 euro i måltidsförmåner medan hon har bott i sin tjänstebostad.

Nu har en begäran om utlåtande gällande boendeförmåners skattepliktighet skickats till Skatteförvaltningen.

"Oklarheten beror på tidigare tolkningar"

Statsministern säger att tidigare praxis och lagtolkningar vid statsrådets kansli är orsaken till oklarheterna kring måltidsförmånen.

– Vi utreder om tolkningarna är korrekta. Statsrådets kansli utreder också tillsammans med skatteverket hur förmånerna borde behandlas i beskattningen.

Enligt Marin har uppståndelsen fått alltför stora proportioner. Hon säger att hon under en veckas tid gått igenom kvitton med sin stab för att svara på mediernas frågor.

– Jag har andra uppgifter än att gå igenom min familjs måltidsvanor dagarna i ända.

Diskussion om artikeln