Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Var traktorparaden i Nykarleby Finlands mest speciella skolavslutning? "Det här är en tradition skapad av oss elever"

Från 2021
Uppdaterad 06.06.2021 13:47.
Så ser en riktig traktorparad ut – en tradition skapad av elever - Spela upp på Arenan

Finns det någon annan stad i Finland – eller världen – där man firade skolavslutningen så här? Se videon från traktorparaden i Nykarleby.

Under året som gått blev det viktigt för Max Jakobsson att köra traktor, det blev en sak han inte ville förlora.

– Traktorerna är en stor del av livet här, säger han.

Max är 16 år gammal och går ut grundskolan i år. Han är också den pådrivande motorn bakom traktorparaden under Zachariasskolans skolavslutning i år.

Klockan är strax efter åtta på lördag morgon när ett tjugotal traktorer – och ett gäng mopeder och mopedbilar – redan står uppradade i storleksordning på torget i Nykarleby.

– Det här är en tradition skapad av oss elever. Vi har varken blivit uppmuntrande eller förbjudna att göra det här, säger Jakobsson.

"Efter det säger vi hejdå"

De unga traktorchaufförerna kör först två varv längs med esplanaden genom Nykarleby centrum, innan de tar sikte på skolområdet och skolavslutningen.

När man tar en titt inuti traktorhyttarna ser man förväntansfulla och stolta miner och chaufförer iklädda allt från svart kostym och sommarklänning till cowboyhatt.

– När vi är färdiga med skolavslutningen åker vi ett varv till genom staden och så samlas vi sedan på torget igen. Efter det säger vi hejdå och går våra egna vägar.

Diskussion om artikeln