Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Stort vetenskapspris till professor Martti Koskenniemi vid Helsingfors universitet

Från 2021
Martti Koskenniemi.
Bildtext Professor Martti Koskenniemi.
Bild: Kalevi Rytkölä / Yle

Finlands vetenskapspris, värt 100 000 euro, går i år till Martti Koskenniemi, professor i folkrätt vid Helsingfors unviersitet. Priset delas ut vartannat år.

Enligt Undervisnings- och kulturministeriets pressmeddelande har Koskenniemi haft en stor betydelse för folkrätt under många år.

"Hans forskning karakteriseras av en sällsynt förening av förståelse för den diplomatiska bakgrunden till vad folkrätt i praktiken går ut på och en mångsidig teoretisk reflexion kring och kritisk granskning av ämnet. Under de senaste tre decennierna har Koskenniemi haft stort inflytande på den teoretiska diskussionen kring folkrätt."

― Pressmeddelande, Undervisnings- och kulturministeriet

Martti Koskenniemi beskrivs som en av de främsta i världen inom sitt område. Han har en internationell karriär och förutom Helsingfors universitet har han jobbat bland annat vid Cambridgeuniversitet i England och Sorbonne i Paris, för att nämna några arbetsplatser.

"Professor Koskenniemis omfattande arbete har gjort det möjligt att fästa uppmärksamhet vid frågor som förbisetts inom traditionella folkrättsliga teorier. Hans analyser visar att folkrätten lätt blir ett verktyg för antingen maktpolitik eller utopistisk idealism", säger forsknings- och kulturminister Antti Kurvinen i ett pressmeddelande.

Läs mer om priset och prismottagaren på Undervisnings- och kulturministeriets webbplats.

Vetenskapspriset delas ut vartannat år. Det kan gå till en enskild forskare eller till en grupp forskare. Finlands Akademi föreslår pristagare och priset delas ut av Undervisnings- och kulturministeriet.

Diskussion om artikeln