Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tre Kronor-tränaren sitter säkert trots megafloppen – får stöd från förbundet: "Har inte hört att stämningen skulle ha varit dålig"

Från 2021
Uppdaterad 01.06.2021 10:17.
Johan Garpenlöv och svenska spelare blickar tomt mot planen.
Bildtext Johan Garpenlövs Tre Kronor gjorde en bedrövlig VM-turnering.
Bild: Lehtikuva

Sverige gjorde ett av sina sämsta hockey-VM någonsin. Men allt pekar på att Johan Garpenlöv lotsar Tre Kronor även nästa säsong. "Klart att jag inte mår bra nu", säger den svenska förbundskaptenen enligt Sportbladet.

Det blev en svensk strafförlust mot Ryssland i lagets sista gruppspelsmatch och därmed var jättefloppen klar. Tre Kronor missar topp-8 i ett VM för första gången sedan 1937.

"Det största misslyckandet i modern tid", lydde den omedelbara domen i grannlandet.

– Klart att jag inte mår bra nu. Jag är besviken. Det här är ett stort misslyckande för mig som tränare och för oss som hockeynation. Vi är inte nöjda med resultatet. Vi kom hit för att slåss om medaljer och guldet, kommenterade Sveriges förbundskapten Johan Garpenlöv för Sportbladet efter den avgörande förlusten.

"Garpen" ville kalla insatsen för "inte godkänd" i stället för ett fiasko. Hans kontrakt sträcker sig över nästa säsong, då bland annat OS i Peking står på programmet.

– Jag vill fortsätta, men det är inte jag som tar sådana beslut.

Förbundet lovar fortsättning för tränaren

Inom Tre Kronor var man överens om att snöbollen sattes i rullning åt fel håll i turneringsstarten. Förlusterna mot Danmark och Belarus var tunga.

– Det är de två första matcherna som förstör för oss. Vi sabbar för oss själva i början av turneringen, sa lagkaptenen Henrik Tömmernes.

Från förbundshåll är förtroendet för förbundskapten Garpenlöv oförändrat. Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Johan Stark intygar för SVT att tränaren fortsätter på sin post.

– Jag har inte hört något om att stämningen inte skulle ha varit bra, däremot har det varit en grupp spelare där många inte har spelat med varandra tidigare. Det blir intressant att höra hur ledarstaben har upplevt det.

– Det är ju inte godkänt. Det är vi nog överens om allihopa, kommenterade Stark.

Diskussion om artikeln