Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vårsådden är försenad i hela Finland – jordbrukare får tänka om när det blir för sent att så

Från 2021
Flygbild över åkrar i Helsingfors, en traktor syns på en åker.
Bildtext Mycket jobb återstår ännu på åkrarna i vårt land.
Bild: Silja Viitala / Yle

Vårsådden kom av sig på många håll i Finland på grund av regnigt och svalt väder, uppger Proagria. Nu ser det ändå ut som om sådden blir av, men lite senare än vanligt och med förändrade planer på en del håll.

Regnvädret i maj fick många jordbrukare att ändra sina planer för i år, uppger lantbrukarnas utvecklings- och rådgivningsorganisation Proagria.

Vårsådden hann redan komma i gång, men sedan blev det ungefär två veckors paus på grund av regn. Jobbet fortsätter den här veckan, men sådden blir klar senare än normalt på många håll.

För att få en lyckad skörd, den sena sådden till trots, har det som sätts i jorden bytts ut på vissa åkrar. Vete har bytts ut mot korn, raps har bytts ut mot ryps, vissa åkrar används endast för foder trots att det tidigare under våren fanns andra planer. Bondböna har helt fallit bort hos många jordbrukare.

Vädret de närmaste dagarna är mycket avgörande. Nu behövs uppehållsväder för att sådden ska kunna bli av.

Höstsådden har klarat sig riktigt bra

I hela landet är sådden åtminstone en vecka försenad, i sydligaste Finland kan jobbet vara fixat upp till tre veckor senare än normalt, enligt Proagria.

På vissa åkrar har regnet redan hunnit förstöra det som har såtts och jordbrukare kan bli tvungna att så om.

Av sädesslagen är det sämst ställt med korn. På många håll är jobbet med att så korn bara halvfärdigt, även i sydligaste Finland återstår kring en fjärdedel av jobbet.

Höstsådden av vete och råg ser däremot bra ut, ställvis till och med strålande. 

Ryps och raps har helt olika utsikter. Det börjar bli för sent att så raps den här våren. Läget är bättre för raps som kan sås ännu i början av juni. Det som såddes under hösten växer däremot ovanligt bra.

Regn har hållit pollinerare och skadedjur borta

Om du vill ha finska jordgubbar till skolavslutningen så kan det finnas skörd från odlingstunnlar i södra Finland.

Den som väntar på den stora skörden av frilandsjordgubbar får ha lite tålamod - plantorna blommar redan och gubbarna lär bli klara att plockas kring midsommarhelgen.

Grönsakerna ser ut att må bra trots att det har varit lite kallt för dem, de har bara vuxit lite långsammare än vanligt.

Vädret påverkar inte bara växterna, utan också de viktiga pollinerarna. Regn och rusk har hållit pollinerarna borta, vilket kan leda till sämre bär- och fruktskörd.

Å andra sidan har också skadedjur hållit sig lugnare när vädret har varit svalt, men de kan aktivera sig snabbt när vädret blir varmare.

Diskussion om artikeln