Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonen avslutade gruppspelet med femte raka segern – historiskt magplask hotar Kanada: "Viktigt att få avsluta så här"

Från 2021
Uppdaterad 01.06.2021 18:37.
Lejonen firar seger tillsammans.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ett pressat Kanada såg ut att säkra en kvartsfinalsbiljett, men Lejonen ville annat. Ett superbt förarbete av Anton Lundell bäddade för en sen finländsk kvittering – och i straffläggningen höll inte de kanadensiska nerverna.

Finland må ha haft gruppsegern på spel i den avslutande gruppspelsmatchen.

Men det var Kanada som spelade med kniven mot strupen. Kanadensarna har aldrig missat en VM-kvartsfinal, men inför den sista omgången var laget i desperat poängbehov då man låg på en blygsam femteplats i gruppen.

Lönnlöven inledde ettrigt – men Finland arbetade sig in i matchen och avgjorde efter en straffthriller. Lejonen går därmed till kvartsfinal med fem raka segrar i ryggen.

– Det var viktigt att avsluta så här. Det stärker oss mentalt, slog kaptenen Marko Anttila fast för C More efteråt.

Katastrofal första period – väckning i andra

Den tidiga starttiden på tisdagsmatchen verkade inte falla Lejonen alls i smaken.

Den finska förstakedjan svarade för ett horribelt öppningsbyte och blev totalt uppsnurrade av motståndet. Gabriel Vilardi slog till slut en passning rakt genom det vilsna blåvita försvaret och Brandon Pirri klappade till på direktpass.

Kanada uppträdde skarpt och hungrigt i den första perioden, men i Lejonmålet fick Jussi Olkinuora grepp om spelet och spikade igen. 18–5 i skott till Lönnlövens favör säger det mesta om den första perioden.

– Jag tror alla såg att vi var riktigt illa ute i första, men efter det började spelet rulla på, summerar tränaren Jukka Jalonen på presskonferensen efter matchen.

Kanadensisk trio firar mål.
Bildtext Kanada stod för en blixtstart.
Bild: Lehtikuva

I den andra perioden var det nämligen Finlands tur att rivstarta.

Arttu Ruotsalainen stod för en soloräd från egen zon som mynnade ut i ett lågt skott förbi Darcy Kuemper, då dryga minuten var avklarad av den andra perioden.

Lejonen tryckte på med en helt annan intensitet i mittenakten, men Kanada hade ändå ett ettmålsförsprång med sig till den andra pausen.

Anton Lundell utvisades för tripping knappt halvvägs in i matchen och Lönnlöven passade på att utnyttja det numerära överläget. Först gick Atte Ohtamaas klubba av i samband med en misslyckad rensning, och stunden senare kunde en ledig Maxime Comtois lyfta in 2–1.

Läckert förarbete av Lundell

Efter att lagen gjort varsin stark period blev den tredje perioden böljande. Finland skapade en del chanser för kvittering, men det kanadensiska försvaret höll undan – tills Arttu Ruotsalainen skulle slå till igen.

Med fyra minuter kvar forcerade Anton Lundell in i anfallszon från högerkanten, skyddade pucken med backhand och gjorde så att Ruotsalainen kunde avsluta i tomt mål.

Finland firar mål.
Bildtext Anton Lundell och Arttu Ruotsalainen förde Finland ikapp på slutet.
Bild: Lehtikuva

Förlängningen bjöd på frilägen åt båda håll. Lejonen fick anfalla med två mot noll, men Jere Sallinens avslut blev tamt.

I strafftävlingen pallade Kanada inte för trycket. Finland bjöd på tre fina fullträffar – en klinisk lyftning av Oliwer Kaski, samt distinkta skott av Saku Mäenalanen och Arttu Ruotsalainen – och då Kanadas sista skytt Connor Brown stod för lagets tredje straffmiss var den finländska segern klar.

– Vi fick en tuff start – men man ska väl också säga att Kanada spelade bra. Vi är medvetna om att spelet i första perioden inte räcker här. Två sista perioderna spelade vi bra och det är kul att vinna matchen, konstaterade Anttila.

– Dessutom var det viktigt att ta segern på straffar. Matcherna i slutspelet kan också avgöras på samma sätt och det var viktigt för oss att få en lyckad straffläggning på nacken, kompar Hannes Björninen.

Nu är Kanada illa ute. En poäng från dagens match betyder att laget steg till tredje plats, men om matchen mellan Tyskland och Lettland i kväll går till förlängning är kanadensarna borta från turneringen.

Finland leder i sin tur gruppen, med två poäng ned till USA. Amerikanerna har ändå goda chanser att passera, då man möter slagpåsen Italien senare i dag.

– Det är inget snack om saken. USA vinner gruppen och vi slutar tvåa. Vi tappade bara tre poäng på sju matcher, men vi nöjer oss med det här, konstaterar Jukka Jalonen.

Hockey-VM 1.6

Grupp A:

Schweiz–Storbritannien 6–3

Slovakien–Tjeckien 3–7

Ryssland–Belarus 20.15

Grupp B:

Kanada-Finland 2–3 efter straffar

1.30 Brandon Pirri (Gabriel Vilardi, Mario Ferraro) 1–0

21.11 Arttu Ruotsalainen 1–1

28.58 Maxime Comtois (Connor Brown, Andrew Mangiapane) 2–1 pp

46.00 Ruotsalainen (Anton Lundell, Niko Ojamäki) 2–2

65.00 Ruotsalainen straff

Italia–USA 2–4

Saksa–Latvia 20.15

Diskussion om artikeln