Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Informationsgången kring Marins förmåner gör att "måltidsgaten" inte glöms bort i första taget

Från 2021
Grafik där man ser Sanna Marin till vänster. Till höger syns fotografi av journalisten Anders "AG" Karlsson.
Bild: Lehtikuva / Yle

Statsrådets kansli har kommit med haltande förklaringar kring statsminister Sanna Marins (SDP) måltidsförmån. Intresset för hennes förehavanden förblir stort också framöver, skriver Svenska Yles politikreporter Anders Karlsson.

Statsrådets kansli förklarade på måndag kväll vilka förmåner statsminister Sanna Marin (SDP) åtnjutit, vad som ingått och vem som fattat besluten. Statsministern har fått måltidsförmåner motsvarande 845 euro i månaden för perioden januari 2020 till maj 2021.

På tisdag sa Marin i MTV3 att hon inte i fortsättningen tänker använda sig av måltidsförmånen, också om den skulle visa sig vara lagenlig.

Statsministern och hennes stab hoppas förstås att uppståndelsen kring den så kallade måltidsgaten ska avta och att hon ska kunna koncentrera sig på kommunalvalet.

Det är långt ifrån sagt att det blir så.

Att hemligstämpla handlingar och kvitton fungerar som en magnet om målet är att skapa intresse hos det finska, av avundsjuka präglade folket.

Bra sätt att skapa intresse hos det avundsjuka folket

Statsrådets kansli och Marins assistenter kunde ha undvikit en massa publicitet genom att från början agera annorlunda och mer öppet då Iltalehti började gräva i måltidskvittona.

Det ger inte en bra bild då förklaringarna kring summor och bruk av förmåner ändrar och tolkningen av vad som är skattepliktig eller skattefri förmån är oklar – oberoende av hur stora eller små summorna är.

Ett bättre sätt att försäkra sig om att journalisterna med iver gräver i gamla kvitton finns inte.

Att dessutom hemligstämpla handlingar och kvitton fungerar som en magnet om målet är att skapa intresse hos det finska, av avundsjuka präglade folket.

Regeringen och Marin har krävt större öppenhet

Det är svårt att säga vad uppståndelsen medför för Sanna Marins offentlighetsbild och hennes parti, Socialdemokraterna.

Marin, SDP och regeringen har krävt större öppenhet och mindre bastukabinettspolitik. Ändå har det varit svårt att få fram och ge ut korrekt information om statsministerns måltidskostnader.

Nu har information sipprat ut efter hand, information som ändrat längs vägen.

På webbens diskussionsforum är folk djupt nedgrävda i sina skyttegravar i sitt försvar eller klander av Marins agerande. Vem som formellt bär ansvaret spelar i den världen inte så stor roll.

Den ena tycker att Marin är utsatt för klappjakt, den andra att hon är en stor bov.

Företagare och privatpersoner följer med intresse med vad skattemyndigheterna gör

Vad myndigheterna beslutar om förmånens skattepliktighet klarnar senare. Många jämför med hur skattemyndigheterna behandlar privatpersoner eller företagare som får förmåner värda tusentals euro i året.

Experter som Svenska Yle talat med säger att huvudregeln är att alla förmåner är skattepliktiga. Det budskapet kommer från ledande skattexperten Tero Määttä på Skatteförvaltningen och Pekka Nykänen, professor i skatterätt på Tammerfors Universitet.

Arbetarpartiet Socialdemokraternas kandidater får på fältet förbereda sig på att diskutera måltidsförmånen. Konkurrenterna gör sitt för att uppståndelsen ska hålla i sig.

Folk hänvisar till brödköerna och räknar hur många paket grötflingor en barnfamilj kan köpa för 850 euro i månaden.