Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Byggandet av H-huset vid Vasa centralsjukhus håller tidtabellen: "Jag är väldigt stolt"

Från 2021
Två män i arbetskläder, hjälm, skyddsglasögon och munskydd står i ett stort rum som är under konstruktion.
Bildtext Mikael Snellman från YIT och Ulf Stenbacka från sjukvårdsdistriktet inne i rummet som ska bli restaurang på tredje våningen, med utsikt över Stadsfjärden.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Byggandet av H-huset vid Vasa centralsjukhus framskrider enligt planerna. Under sommaren arbetar cirka 150 personer på byggplatsen. Arbetsskedena är många – exempelvis ska omkring 1 600 dörrar monteras. Klart ska allt vara i augusti nästa år.

Yle Österbotten tog sig upp till åttonde våningen i det nya H-huset för en pratstund med Mikael Snellman, regiondirektör på YIT, och Ulf Stenbacka, teknisk direktör på Vasa sjukvårdsdistrikt.

På åttonde våningen finns bland annat ett terassliknande område, som är ämnat för psykiatrins patienter. Men det är framför allt inomhus som arbetet nu pågår, säger Mikael Snellman.

Två män i byggarbetskläder står upp på en terass högt upp. Vasa stadsfjärd syns i bakgrunden.
Bildtext På sjunde och åttonde våningen finns terasser för psykiatrins klienter.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Vad gäller fasaden ska utearbetet vara klart till nästa vår.

- Mycket av det synliga kommer att bli klart här under sommaren, säger Snellman.

Snellman berättar att huset är uppbyggt av element.

- Man kan nästan kalla det legobygge. Det har varit väldigt viktigt att få elementen i tid och att de har rätt mått. Vi får vara glada över att vi fått det här gjort. Vi bygger mitt i ett fungerande sjukhus och höjden är över 40 meter ovanför havet. Jag är väldigt stolt över vår organisation.

Tidigare har det varit tal om att allt ska vara klart i augusti 2022 och det ser ut som att tidtabellen kommer att hålla.

Inspiration från kusten

Inomhus kommer inredningen och färgvärlden att inspireras av den österbottniska kusten.

- Vi kommer att ha olika färgteman på olika våningar. Det kan vara gula nyanser som går mot sand, blått från såväl havet som himlen och så någon grön våning, säger Ulf Stenbacka.

Stor sjukhusbyggnad under konstruktion.
Bildtext H-huset ska stå klart augusti 2022 enligt tidtabellen.
Bild: Markus Bergfors / Yle

Mycket av verksamheten kommer att flytta in i H-huset. Till exempel psykiatrin, sjukhusets alla bäddavdelningar och dialysen.

Möjligt för anhöriga att övernatta

Sjukhusets personal har inte ännu bekantat sig med utrymmena rent fysiskt.

- Men de var med i planeringsskedet via VR-glasögon, så de är nog medvetna om hur det kommer att se ut. Och så har vi byggt modellrum där de fått ta ställning till var lampor och eluttag ska placeras och hur skåpen ska öppnas och så vidare, säger Stenbacka.

För anhöriga kommer det i det nya huset att finnas möjlighet att övernatta på bäddavdelningen.

- Rummen innehåller en stol som kan fällas ut till en bädd så att närstående kan övernatta. Det har varit efterfrågat och är något som troligen hjälper till i vårdprocessen, säger Stenbacka.

Sjukhuskorridor under byggnad.
Bildtext Mycket arbete återstår inne i huset, bland annat ska 1 600 mellandörrar monteras.
Bild: Yle/Markus Bergfors

141 miljoner euro - om tidtabellen håller

Parkeringsplatserna ökar också, två våningar har byggts till på parkeringshuset. Det betyder drygt 200 parkeringsplatser mer.

Målkostnaden för projektet fastställdes i alliansens utvecklingsfas och uppgår till 141 miljoner euro.

- En stor faktor här är tidtabellen. Är vi här med flera hundra personer två månader för länge så kostar det ju skjortan. Nu ser det ut som att vi ska klara oss från det, säger Mikael Snellman.

Diskussion om artikeln