Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Johanna Ojala-Niemelä återvänder till riksdagsjobbet efter hjärntumören – flera riksdagsledamöter byter tillbaka till gamla uppgifter

Från 2021
Johanna Ojala-Niemelä.
Bildtext Johanna Ojala-Niemelä (SDP) förväntas återgå till grundlagsutskottet som ordförande.
Bild: Sauli Antikainen / Yle

Sjukledigheten är slut för SDP:s Johanna Ojala-Niemelä. Det betyder att en del riksdagsledamöter byter uppgifter med varandra, bland andra Antti Rinne (SDP) som har vikarierat för Ojala-Niemelä.

I december meddelade Johanna Ojala-Niemelä att hon hade en hjärntumör som skulle opereras bort. Under vintern blev det klart att hon återhämtade sig väl efter operationen, men sjukledigheten förlängdes till slutet av maj.

Den här veckan återvänder Ojala-Niemelä till riksdagen och hon förväntas återta sin plats som ordförande för riksdagens grundlagsutskott.

Antti Rinne har tagit hand om Ojala-Niemeläs uppgifter i utskottet medan hon var sjukledig, men nu får han alltså ge tillbaka stolen.

Antti Rinne har grått hår och en bister min. Han är klädd i kostym och tittar snett uppåt.
Bildtext Antti Rinne blir första vice talman igen.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Rinne har i stället valts till första vice talman i riksdagen, alltså den plats han lämnade för att ha tid med grundlagsutskottet.

Tarja Filatov (SDP) har å sin sida vikarierat för Rinne som första vice talman. Även hon flyttar på sig och får nygamla uppgifter. Innan Filatov hoppade in som vänsterytter för talman Anu Vehviläinen (C) var hon ordförande för Finansutskottets kommun- och hälsovårdsdelegation, en uppgift hon ämnar återta.

Tarja Filatov.
Bildtext Tarja Filatov, tillbaka i gamla uppgifter.
Bild: Silja Viitala / Yle

Källor: STT, riksdagen

Diskussion om artikeln