Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjundeås nya skolcentrum får stålkonst på ytterväggarna – syns också i mörker

En låtsasbild av en stor bild som speglas på en yttervägg och som man kan se fast det är mörkt.
Bildtext Flera skikt, bilder som syns i mörker och lokal prägel var några av juryns argument till att Vykort från Sjundeå vann konsttävlingen. Den här bilden är bara ett exempel och ska inte användas i verket.

Bidraget Vykort från Sjundeå har vunnit Sjundeå kommuns första konsttävling. Det är samtidigt kommunens första konstanskaffning enligt enprocentsregeln, det vill säga att en procent av byggkostnaden avsätts till konstnärlig gestaltning.

Det är det nya skol- och välfärdscentret i Sjundeå centrum som får vykortsliknande bilder på stålskivor som placeras på byggnadens fasader.

Det vinnande bidraget har utformats av bildkonstnärerna Jaakko Niemelä och Helena Hietanen.

Verket uppskattas kosta 86 365 euro.

Flera skikt eller bild på bild

Verket framställs genom att perforera fotografier som konstnärerna tagit på stålskivorna.

Vid skymning och mörker projiceras bilderna på skivorna.

Det är ännu inte helt klart vilka de slutliga bilderna, eller vykorten från Sjundeå blir.

Konstnärerna Jaakko Niemelä och Helena Hietanen kommer i sommar att fotografera de bilder som ska användas i konstverket. Klart är att fotografierna tas i Sjundeå, där de rört sig också tidigare.

”Nu fördjupas vårt förhållande till Sjundeå. Vi har hört att det finns många slags platser och kulturhistoriska objekt i Sjundeå”, säger bildkonstnär Jaakko Niemelä i ett pressmeddelande från Sjundeå kommun.

Plus att bilderna syns nattetid

Utgångspunkten har hela tiden varit att konstverken utförs på de stålskivor som ska placeras på skolcentrets fasader.

Konsttävlingen i Sjundeå ordnades i två steg. I november 2020 utlystes en öppen ansökan som närmare 60 professionella konstnärer runtom i Finland deltog i.

I januari i år valdes fyra konstnärer/konstnärsgrupper, som kallades att delta i det andra skedet.

Juryn ansåg att det vinnande bidraget hade den högsta konstnärliga nivån och att det var mångsidigast i fråga om idé och genomförande. De olika skikten och beaktandet av det lokala bidrog till vinsten.

Juryn gillade i synnerhet illustrationerna nattetid.

Juryn bestod av representanter från Konstnärsgillet i Finland, några kommunstyrelsemedlemmar, en arkitekt och representanter från de som kommer att finnas i det nya skolcentret, det vill säga en lektor i bildkonst och en elev från Sjundeå svenska skola.

Sjundeå kommunstyrelse konstaterade på måndagen (31.5) att bidraget Vykort från Sjundeå är vinnare i tävlingen och gav tekniska direktören fullmakt att göra anskaffningen.

Det nya skol- och välfärdscentret i Sjundeå väntas bli färdigt om ungefär ett år.