Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kommunalvalskandidater ställs inför rätta mitt under valkampanjen: "Jag blev inte så glad när jag fick reda på det här"

En modern byggnad som det står "Esbo rättshus" på. Huvuddörren och en trappa syns framför byggnaden.
Bildtext På fredag den 4 juni ordnas en rättegång i tingsrätten i Esbo där en SDP-kandidat är åtalad för misshandel.

Pågående rättsprocesser förhindrar inte kandidater att ställa upp i kommunalvalet. Det här visar Svenska Yles granskning av kandidaterna i huvudstadsregionen. En SDP-kandidat ställs på fredag inför rätta för misshandel medan en KD-kandidat nästa vecka ska svara på åtal för bedrägeri. 

Han låter överraskad när han svarar i telefonen.

– Det är en intressant nyhet att Svenska Yle vet något som jag inte har en aning om, svarar han.

Han ställer upp i kommunalvalet för Kristdemokraterna i Helsingfors men ska en knapp vecka innan valdagen infinna sig i Helsingfors tingsrätt och svara på åtal för bedrägeri. 2017 dömdes han för bokföringsbrott.

Svenska Yles granskning av kommunalvalskandidaterna i huvudstadsregionen visade att partierna inte får reda på domar på förhand trots att kandidaterna tillfrågas om de dömts för brott. I granskningen, som gäller åtal som har väckts mellan 2017 och 2020 vid tingsrätterna i Helsingfors, Östra Nyland och Västra Nyland, identifieras också kandidater som befinner sig mitt i en rättsprocess under valkampanjen.

Dömdes tidigare för bokföringsbrott

Enligt Svenska Yles uppgifter har en kandidat som ställer upp för Kristdemokraterna i Helsingfors i juni 2020 åtalats för bedrägeri. Åtalet ska behandlas i Helsingfors tingsrätt den 8 juni. Själv verkar kandidaten omedveten om att han är åtalad för brott.

– Enligt min uppfattning har jag inte haft något med polisen att göra, säger kristdemokraten.

Innehållet i åtalet är inte offentligt då det ännu inte har behandlats i rätten.

Samma kandidat dömdes 2017 för bokföringsbrott till 50 dagsböter. Han försummade att göra bokslutet för ett bolag han var ansvarig för.

Ordförande för KD i Helsingfors hänvisar alla frågor till partisekreteraren Asmo Maanselkä.

"Det sägs att en person är oskyldig tills motsatsen bevisats"

Liksom flera andra partier vill Kristdemokraterna innan kandidatlistan fastställs få information om kandidaters eventuella brottsliga bakgrund. På partiets blankett står det "Jag har ärligt berättat om min möjliga brottsbakgrund för föreningen som ställer upp mig som kandidat".

Partisekreterare Asmo Maanselkä kan inte säga om partiet känt till åtalet mot kandidaten.

– Det är beklagligt. Det är viktigt att kandidaterna är öppna med om de har dömts eller åtalats. Men vi kan inte kategoriskt utestänga alla kandidater som tvingas in i en rättsprocess. Det sägs att en person är oskyldig tills motsatsen bevisats, säger Maanselkä.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä fasilitoimassa nettistriimausta.
Bildtext Asmo Maanselkä.

"Han borde ha berättat"

Också en annan kandidat ställs inför rätta under den kommande veckan.

På fredag 4 juni ordnas en rättegång i Västra Nylands tingsrätt där en man som kandiderar för SDP i Esbo står åtalad för misshandel.

För SDP i Esbo kommer informationen som en överraskning. Alla kandidater ska underteckna en försäkran där man ska berätta om man dömts eller utreds för ett brott. 

– Jag blev inte så glad när jag fick reda på det här. Han borde ha berättat eftersom det står i den försäkran som kandidater ska underteckna, säger Mika Hentunen, ordförande för SDP i Esbo.

"Det finns en för stor brist på förtroende"

Hentunen kontaktade kandidaten efter att han fick reda på åtalet.

– Han anser sig vara oskyldig och säger sig ha lämnat in en egen brottsanmälan, säger Hentunen.

Vad händer om han döms?

– Jag anser att om han döms kan han inte bli medlem i en nämnd eller få någon motsvarande position. Det finns en för stor brist på förtroende för att det ska vara möjligt, säger Hentunen.

SDP:n kuntavaalitapahtuma kävelykadulla.
Bildtext Under valkampanjens slutspurt kommer en kandidat för SDP i Esbo att ställas inför rätta för misshandel.

"Jag tänkte att det här är en privat angelägenhet"

Inte heller i Samlingspartiet i Vanda var man, när kandidatlistan slogs fast, medveten om att en av kandidaterna är åtalad för brott. Han åtalades i december 2020 för grov förskingring.

– Jag tänkte att det här är en privat angelägenhet. Vem är intresserad av en sådan här grej? Om jag visste att jag är skyldig att berätta hade jag förstås gjort det. Jag har inget att dölja, säger den åtalade kandidaten när Svenska Yle ringer upp.

Vem är intresserad av en sådan här grej?

― Åtalad kommunalvalskandidat

Han säger att åtalet handlar om förflyttning av leasingutrustning i samband med en företagsaffär. Åtalet är ännu inte offentligt och det är okänt när det behandlas i rätten.

"Vi vill inte som lokalförening ha rollen som portvakt"

Partiet litar på att en kandidat som är mitt i en rättsprocess själv avgör om processen inverkar på kandidaturen. Det här säger ordförande för Samlingspartiets lokalförening i Vanda.

– Ett exempel är fallet Tapani Mäkinen. Åtalen för mutbrott och tjänstebrott förkastades av tingsrätten men domen har överklagats. Han har själv valt att inte kandidera i kommunalvalet eftersom behandlingen fortsätter. Så här önskar vi att det går till. Vi vill inte som lokalförening ha rollen som portvakt, säger ordförande Sami Kanerva.

Sannfinländare i Vanda åtalad för bedrägeri

En annan kandidat i Vanda är också åtalad för brott. Mannen ställer upp för Sannfinländarna och är åtalad för bedrägeri. Rättegången är i början av september.

Tomi Salin, ordförande för partiets lokalförening i Vanda, uppger att kandidaten inte har berättat om åtalet för partiet.

– Han har inte meddelat i kandidatavtalet eller under intervjusituationen att han kan dömas för brott, säger Salin.

I partiets kandidatavtal står "Jag bekräftar att jag har berättat ärligt om mitt liv, bland annat huruvida jag har dömts för ett brott eller utretts för vad som kan klassificeras som ett brott".

"Vi kan inte läsa tankar"

Salin konstaterar att om åtalet varit känt hade mannen sannolikt inte godkänts som kandidat.

– Vi kan inte direkt utesluta någon enbart på grund av misstankar eller åtal. Det är beklagligt att vissa inte ärligt berättar. Vi kan inte läsa tankar, säger Salin. 

I granskningen identifieras sammanlagt nio kandidater i Esbo, Helsingfors, Kyrkslätt och Vanda som är åtalade för brott men där domen ännu inte har getts. 

Två kandidater ställer upp för Samlingspartiet, två för SDP, en för Sannfinländarna, en för SFP, en för KD, en för Djurrättspartiet och en för Suomen Kansa Ensin.

Diskussion om artikeln