Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lång kö för att få hundvalp: "Alla har kanske inte tänkt över hur vardagen blir"

Från 2021
Kvinna håller i sin hund och ser glatt mot kameran.
Bildtext Andrea Edman med valpen Ruth.
Bild: Yle/ Isabella Lindell

Efterfrågan på valpar har stigit på grund av coronapandemin. Väntetiden för att köpa en valp blir lång och priserna dyrare.

Flera finländare vill skaffa hund. Det här har gjort att man får vänta länge om man vill ha en valp.

Vasabon Andrea Edman väntade ungefär ett år på att få sin valp Ruth.

– Trettionde januari flyttade Ruth hem till oss. Hon var nätt och jämnt sju veckor gammal och en liten fyra och ett halvt kilos krabat. Hon satt i min famn i bilen. Och hon frös då vi var ute med henne de första dagarna då hon knappt hade päls.

Edman har sedan länge velat ha en egen hund. Deras andra hund Clara som snart fyller tio år kommer från samma kennel som Ruth.

– Clara är mammas lilla gullegris. Så jag hoppades vi kunde ta en till hund som förhoppningsvis kunde vara med mig, säger Edman.

En hund sitter på golvet och ser förbi kameran.
Bildtext Just nu kan det vara flera hundra i kö till valpuppfödare.
Bild: Yle/ Isabella Lindell

Alla valpar som föddes i Ruths kull for till ett hem som redan har en hund från samma kennel.

– Jag minns att de sa att de var lite ledsna då så många vill ha valpar och så kom det bara sex stycken. Eller det är en helt normalstor kull men om det är väldigt många som vill ha en valp så räcker det inte så långt.

Edman har också upplevt att fler vill ha hundar. Hon märkte det först när det blomstrade upp i medier.

– Inte så där att det skulle ha exploderat och alla plötsligt vill ha hundar, för man träffar ganska många människor som är ute och går med sina hundar när man är ute och går med sin egen hund, säger Edman.

– Men sen har jag hört när jag träffar folk med andra valpar att det har sagts att det var många i kö och att de hört att det är flera hundra i kö.

En hundvalp ligger på golvet. Hennes svans viftar glatt.
Bildtext Valpen Ruth är nu fem och en halv månader gammal.
Bild: Yle/ Isabella Lindell

Vad tycker du om det att flera vill ha hundar?

– Nå jag är en hundmänniska så det är roligt att många andra får ta glädje av det och vissa kanske upptäcker för första gången hur roligt det är att ha någon som oftast är hemma och är glad och ger sällskap.

Samtidigt känner Edman en rädsla över att alla inte tänkt igenom sitt beslut.

– Alla har kanske inte tänkt över hur vardagen blir sedan när coronan är över och man inte är hemma och man kanske tidigare rest mera.

Ung kvinna poserar med sina två hundar.
Bildtext Andrea Edman har två hundar; Ruth och Clara.
Bild: Yle/ Isabella Lindell

Enligt statistik från Finska kennelklubben registrerades 48 895 hundar i Finland år 2020. År 2019 registrerades 45 011 hundar i Finland. Det är en ökning på 8,3 %.

Jakobstadsbon Carina Päivärinta har fött upp golden retrievers sedan 1984.

Även hon har märkt av den stora efterfrågan på hundvalpar.

– Just de sista ett och ett halv åren har intresset varit jättestort. Visst har det varit det hela tiden men nu är det nog en extra boom.

För Päivärinta innebär det ökade intresset även en ängslan som hon delar med andra uppfödare.

– Det är lite tudelat. Vi är oroliga att det skulle komma något bakslag att det kommer hundar som ska omplaceras och som folk inte har tid med eller klarar av eller något sådant.

Förfrågningar varje dag

Päivärinta får varje dag meddelanden från hundintresserade.

– Det kommer på e-post, det kommer telefonsamtal, det kommer på whatsapp, ja det kommer på allt möjligt.

Valpkullarna är oftast små och pressen på valpuppfödare är stor.

– De flesta hunduppfödare säger rent ut att de inte lovar något, det finns inte en chans att ha någon kö eller sådant. Jag försöker alltid säga att vi inte har något nu och om något är på väg så säger jag att det är så många här före så jag kan inte lova något.

– Men de som verkligen vill ha från oss brukar vara trogna och visa sitt intresse om och om igen så. Det är viktigt att också vara en aktiv köpare.

Carina Päivärinta och hennes man Jari med hundarna Scilla och Brownie
Bildtext Carina Päivärinta och hennes man Jari med hundarna Scilla och Brownie.
Bild: Carina Päivärinta

Öppenhet uppskattas

Päivärinta uppskattar de köpare som berättar om vilka förhållanden valpen skulle få i sitt nya hem och för vilket ändamål man vill skaffa hund.

– Det finns de som bara lägger meddelande att "hej, har ni några valpar? Vi skulle köpa en". Sådant kan man ju inte ta i beaktande tycker jag, säger Päivärinta.

– De som skickar e-post skriver ofta mycket och presenterar sig och har lagt ner massor på att visa att de är en bra familj och det är ju bra. De skriver hur många de är, var de bor och så vidare. Det är sådant som man gärna vill läsa.

Familjehundar populära

I Österbotten är de populäraste raserna familjehundar som t.ex. labrador retriever och golden retriever. Också små hundar som chihuahuor är populära.

Päivärinta kan inte peka ut vilken typ av personer som nu fått upp ögonen för valpar.

– Det är alla sorter. Allt från ungdomar som flyttat hemifrån och börjar bilda sitt eget liv till pensionärer. Just pensionärer och äldre är sådana som haft hund, blivit utan och nu inte kan tänka sitt liv utan en hund, säger Päivärinta.

Ett beslut värt att tänka igenom

Enligt Carina Päiväranta borde man tänka mera långsiktigt om man verkligen är redo för ansvaret att skaffa hund. Bara för att man har mera tid över när man jobbar hemifrån är det ingen lätt sak att ta hand om en valp.

– Det är som att ha en baby när det kommer en valp till huset. Allt kretsar kring den. Det är mattid och sovtid och allt emellan. Nog är det ju fullt arrangemang där emellan.

Diskussion om artikeln