Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rusning efter nya pass – långa köer speciellt i större städer

Från 2021
En massa pass i en låda, och en hög pass bredvid.
Bildtext Du kan bli tvungen att vänta på ditt pass om du behöver besöka en polisstation.
Bild: Matias Väänänen / Yle

Många har skjutit upp att förnya sitt pass under pandemin, men nu vågar de drömma om att resa utomlands igen. Den som måste besöka en polisstation för att göra eller behandla sin passansökan kan bli tvungen att vänta i över en månad på ledig tid.

Särskilt i större städer är det långa köer i polisens tidsbokning för servicetjänster som gäller pass och identitetskort. 

Överinspektör Timo Perälä vid Polisstyrelsen berättar att i Åbo och Uleåborg är nästa lediga tid i slutet av juni, medan i Helsingfors, Esbo och Jyväskylä finns det inte lediga tider förrän i juli.

– Man kan säga att det avviker från det normala, även om det är förståeligt i den här situationen. Men i vanliga fall borde det gå att boka en tid om några dagar eller veckor.

Många sköt upp att förnya passet i fjol

Enligt Perälä beror de långa köerna på att många skjutit upp att förnya pass som gått ut förra året då koronasituationen var som värst.

– Nu har koronasituationen blivit bättre och andelen vaccinerade ökar. Många planerar eventuella utlandsresor för framtiden. Det har lett till rusning i vissa områden.

Perälä uppmuntrar till att ansöka om pass eller identitetskort på polisens elektroniska tjänst.

I vissa fall kan ens ansökan upprättas och behandlas helt på elektronisk väg. Den elektroniska tjänsten meddelar i samband med ansökan om man måste besöka en polisstation för att identifiera sig.

Om du inte har möjlighet att göra en elektronisk ansökan eller om ärendet är akut har du alltid rätt att ställa dig i kö vid närmaste polisstation utan bokad tid.  

Populärt med “passlördag” i Åbo

För att möta den ökade efterfrågan på tillståndsservicen har polisen i Åbo, och även på andra håll i landet, satt ut extra tider för att betjäna kunder som bokat tid.

– Till exempel senaste lördagen hade vi en så kallad passlördag. Åbo polisstation var öppet enbart för passansökningar. Vi hade 210 kunder på lördag. Tanken är att vi ska ordna sådant även i framtiden, berättar kommissarie Jutta Store.

Alla 210 tider bokades inom ett dygn.

Store tipsar om att många polisstationer lägger upp nya lediga tider i mån av möjlighet. Därför lönar det sig att bevaka polisstationens tidsbokning med jämna mellanrum. 

– Det är även möjligt att man åker till andra kommuner. Till exempel i Pargas, Salo, Kimitoön, Nystad och Loimaa finns polisstationer.

Rimliga väntetider i Österbotten – förutom i Karleby

Överkommissarie Hans Snellman, som är chef för tillståndsservicen vid polisinrättningen i Österbotten, berättar att överlag är väntetiderna i Österbotten inom skäliga gränser.

– Jag skulle säga att vi får vara nöjda här uppe i Österbotten. Vi ligger rätt så bra till om man jämför med övriga Finland.

I Vasa är den första lediga tiden för passärenden 9.6 , medan i Jakobstad är det två veckors väntetid.

– Men i Karleby har vi en månads väntetid förrän man får en bokad tid. Det bottnar i en resursbrist. Medan övriga polisstationer i området har mycket skäliga väntetider med tanke på de resurser vi har till vårt förfogande, berättar Snellman.