Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

I audioäventyret Spegeln på skolgården försvinner osynliggjorda barn - "Vissa barn kanske ser sig själva i det här och får mod att berätta för en lärare att de blir mobbade"

Skådespelarna i audioäventyret Spegeln på skolgården.
Bildtext Fem av nio skådespelare i audioäventyret Spegeln på skolgården. Fr.v. Theo Zilliacus (Noa), Sue Lemström (Elna), Beatrice Holmström (Abla), Rebecka Mellgren (Siri) och Olivia Söderholm (Selma).

Abla försvinner en dag från skolgården och det visar sig att hon har knuffats in i en magisk spegel. Tillsammans med lyssnaren försöker Noa hitta Abla. Men kommer hon att hitta vägen ut ur spegelvärlden? Det får lyssnaren reda på i audioäventyret Spegeln på skolgården.

Pjäsen Spegeln på skolgården är ett audiodrama skrivet av Monica Vikström-Jokela och handlar om mobbning och osynliggjorda barn. På skolgården finns en magisk spegel i vilken barn som känner sig ensamma försvinner.

När pjäsen börjar har Noas vän Abla just försvunnit. Hon har knuffats in i “Spegeln där tiden flyger sin kos” av sina plågoandar Siri och Selma. Tillsammans med lyssnaren försöker Noa hitta och rädda Abla. 

Dessutom visar det sig att Abla inte är den första elev som försvunnit från skolgården och hamnat i spegelvärlden.

- Det viktigaste budskapet är att ingenting blir bättre om den enda lösningen för de som känner sig ensamma är att försvinna, säger Monica Vikström-Jokela.

Beatrice Holmström som spelar Abla hoppas att berättelsen kommer att ge mod till de elever som lyssnar på Spegeln på skolgården.

- Vissa barn kanske ser sig själva i det här och får mod att berätta till en lärare att de blir mobbade.

- Då kanske mobbarna slutar mobba, säger Holmström.

Beatrice Holmström
Bildtext Beatrice Holmström spelar Abla som försvinner in i spegelvärlden.

Audioäventyret erbjuds för alla lågstadieskolor i Svenskfinland. Via en app placeras äventyret ut på skolgårdarna, vilket betyder att barnen rör sig där dramat utspelar sig.

- Vi vill med Spegeln på skolgården utnyttja de möjligheter ny teknik ger. Det är public service att gratis erbjuda alla lågstadieskolor i hela Svenskfinland en skräddarsydd immersiv audiouppplevelse, säger producent Marina Meinander.

Theo Zilliacus
Bildtext Theo Zilliacus spelar Noa som letar efter försvunna Abla.

Vid inspelningen används en binaural ljudteknik som skapar illusionen att lyssnaren befinner sig mitt i händelseförloppet.

- Man kan få med så mycket med endast ljud. Den som lyssnar får direkt en bra uppfattning om vad som händer utan att se en bild, säger Theo Zilliacus som spelar Noa. 

Vill du låta din klass uppleva audioäventyret på er egen skolgård från och med augusti? Klicka här för att skicka in din anmälan.