Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Valkompassen: Alla äldre har rätt till en plats på ett äldreboende

Från 2021
En person i munskydd hjälper en äldre person i rullstol.
Bildtext De flesta vill bo hemma. Men om det inte längre går tycker de flesta kommunalvalskandidaterna att det ska finnas plats på ett boende för var och en.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Alla äldre bör garanteras rätt till en plats på ett serviceboende. Det här påståendet i Yles valkompass håller så gott som alla partier och kandidater med om.

En graf som visar hur kommunalvalskandidater i Raseborg 2021 svarar på frågan om varje äldre borde garanteras en plats på ett boende.

Till exempel i Raseborg är över 100 av 104 kandidater av helt eller delvis samma åsikt med påståendet.

Läget är ungefär likadant i de övriga västnyländska kommunerna. Också på riksplan tycker de allra flesta kandidaterna att alla äldre har rätt till en boendeplats.

Kaija Ojala puhumassa videopuhelun välityksellä kodissaan.
Bildtext De flesta äldre vill bo kvar i sitt hem. En del av hemvården kan numera ske på distans. Bilden är inte från Västnyland.
Bild: Antro Valo / Yle

De Raseborgskandidater som kommenterat sitt svar säger att de äldre själva ska välja hur de bor och de ska få det stöd de behöver.

Men om man inte klarar sig hemma ens med stöd så bör det finnas plats på ett boende för var och en. En del kandidater understryker också att en boendeplats inte får bero på hur tjock plånbok man har.

Att flytta in på ett boende ingen lösning för alla

Raseborg har i flera år jobbat för äldrevårdsmodeller där man enligt riksomfattande rekommendationer minskar på andelen äldre som vårdas på anstalt eller någon annanstans utanför hemmet.

I bakgrunden finns faktorer som att vi lever allt längre och de äldre blir allt fler. Med avancerad diagnostik kan de äldres krämpor vårdas oftare än förr.

Varken pengarna eller personalen räcker till om en stor del av de äldre dessutom finns på boenden där det behövs personal dygnet runt.

Karis servicehus fotat från Köpmansgatan.
Bildtext Det kommunala serviceboendet Villa Anemone i Karis blev färdigt 2016.
Bild: Yle/Malin Valtonen

I stället satsar staden på hemvård, intervallvård, hemförlovningsteam och andra stödformer som gör det möjligt för de äldre att bo hemma längre.

Otryggheten hos äldre som bor hemma och oron som deras anhöriga kan känna är ändå ibland ett problem.

Raseborgs stad har hänvisat till kartläggningar som visat att endast få äldre vill flytta in på ett boende. I stället vill de flesta bo hemma.

I Ekenäs centrum finns ändå planer för ett stort vårdbygge som ska tjäna de äldre. I Karis byggde staden nyss boenden för de äldre i närheten av vårdcentralen i centrum. Staden har också tagit över äldreboendet Villa Pentby av vårdbolaget Attendo. I Pojo har staden planer att se över vilka fastigheter som används för olika typer av äldreomsorg.

Lite över 100 av totalt 174 kommunalvalskandidater i Raseborg svarade på frågorna och påståendena i Yles valkompass.