Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland tvingade tillbaka flygplan för att gripa Kremlkritiker – EU kräver att han friges omedelbart

Uppdaterad 01.06.2021 23:53.
Andrej Pivovarov.
Bildtext Kremlkritikern Andrej Pivovarov riskerar fängelsestraff på upp till sex år.

Oppositionen blir allt mer trängd i Ryssland. På tisdag gjorde myndigheterna flera husrannsakningar hos politiker, och på måndagen tvingades ett flygplan återvända till flygplatsen i Sankt Petersburg så aktivisten Andrej Pivovarov kunde gripas.

Bara en dryg vecka efter att Belarus tvingade ned ett passagerarplan till Minsk och grep aktivisten Roman Protasevitj, ägde en liknande men inte fullt lika dramatisk incident rum i Sankt Petersburg på måndagen.

Det polska flygbolaget LOT:s plan hade redan rullat ut mot landningsbanan för att åka iväg mot Polen, då flygledningen kommenderade planet tillbaka till terminalen.

Direkt därpå klev myndigheterna in i planet och grep Andrej Pivovarov, stiftelsen Öppna Rysslands tidigare verksamhetsledare.

"Oönskad organisation"

Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs organisation FBK (Stiftelsen för kamp mot korruption) stämplades tidigare i år som extremistisk, och Pivovarovs organisation Öppna Ryssland har råkat ut för ett dylikt öde.

Ryska myndigheter har stämplat organisationen som "oönskad", vilket gör medlemskap i den olagligt. Öppna Ryssland jobbade för att främja demokrati i Ryssland och finansierades av oligarken Michail Chodorkovskij, som är öppet kritisk till president Vladimir Putin.

I mars hjälpte Öppna Ryssland ordna ett forum för kommunalpolitiker. Mitt under det pågående forumet stormade polisen in och grep kring 200 deltagare.

Förra veckan uppgav verksamhetsledaren Andrej Pivovarov att Öppna Ryssland upplöses för att skydda deras medlemmar från åtal.

Höstens val i fokus

Inom ett dygn från gripandet av Pivovarov, flyttades han till Krasnodar i södra Ryssland, där en brottsutredning har inletts mot honom. Han anklagas för att förra sommaren ha publicerat material till stöd för "oönskad" organisation, och enligt myndigheterna försökte Pivovarov fly landet då han på måndagen skulle flyga till Polen. Pivovarov själv säger att han skulle på semester.

Natten till tisdag gjorde polisen också husrannsakningar i Pivovarovs lägenhet, men också hos åtminstone tre oppositionsprofiler.

Senare på tisdagen kom också uppgiften att oppositionspolitikern och den tidigare parlamentsledamoten Dmitrij Gudkov hade gripits. Brottsmisstankarna mot Gudkov ska handla om obetald hyra åren 2015-2017.

Tillslagen mot oppositionen och utnyttjandet av lagarna om "utländska agenter" och "oönskade organisationer" ses av många som myndigheternas försök att försvaga oppositionen inför valet den 19 september.

Stödet för president Vladimir Putins parti Enade Ryssland har dalat på sistone, dels på grund av landets haltande ekonomi.

Kritik mot gripandet

Amnesty International kallade gripandet av Pivovarov "ett hutlöst drag av Kreml" och anklagade dem för att missbruka lagen för att tysta kritiker.

– Den ryska regeringen måste sluta bestraffa deras politiska motståndare och kritiska röster i landet, säger Natalia Zvjagina, organisationens chef i Moskva.

EU kritiserar också gripandet av Pivovarov och kräver att han omedelbart släpps.

– Det här är inte ett isolerat fall, utan bekräftar ett pågående mönster av begränsningar för civilsamhället, oppositionen, kritiska röster och oberoende medier i Ryssland, skriver EU-kommissionens talesperson i ett uttalande.

I uttalandet uppmanar kommissionen också Ryssland att häva lagen om "oönskade organisationer".

Artikeln uppdaterad 1.6 klockan 21.17 med EU:s kommentar.

Artikeln uppdaterad 1.6 klockan 23.53 med gripandet av Gudkov.

Källor: AP, AFP, Reuters