Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

En jättepalm vid Knipan och en nymurad bakugn vid Södra viken – konstutställning breder ut sig i Ekenäs

Från 2021
Uppdaterad 03.06.2021 13:11.
man invid tegelkonstruktion på strand
Bildtext Den här ugnen är en del av konstutställningen i Gamla stan. Jani Anders Purhonens Rödugn är en kombinerad bröd- och rökugn. Man kommer kunna njuta av eftervärmen på ugnens sitthylla. I artikeln hittar du information om när det ska eldas i ugnen.
Bild: Pro Artibus /Markus Åström

I Pro Artibus utomhusutställning Oasis väcker konsten frågor om vårt sätt att hantera och vistas i vår gröna omgivning. Oasis är en serie konstverk och konstinterventioner som dyker upp på offentliga platser i Ekenäs från 5 juni.

– Det här är ju en stad som är full av pittoreska trädgårdar och hus, och vi försökte tänka: Vad betyder en trädgård egentligen?

Camilla Granbacka från Pro Artibus har, tillsammans med Markus Åström, fungerat som kurator för sommarutställningen Oasis som öppnar på lördag (5.6).

Hon säger att deras tanke från första början varit att utgå från den situation och den tid vi lever i just nu, med restriktioner och annorlunda relationer men också ett starkt miljöengagemang.

De ville också ta fasta på vad som är specifikt för Ekenäs och fastnade för gröna rum och trädgårdar.

kvinna vid vatten
Bildtext Pro Artibus utställningskurator Camilla Granbacka är glad över det fina lokala samarbetet kring Oasis.
Bild: Monica Slotte /Yle

Vad vill vi uttrycka med vår trädgård och våra odlingar? Det finns så många olika sätt att hantera mylla och växter, funderar Camilla Granbacka.

- Vissa tar det väldigt estetiskt och planerar färgmässigt medan andra odlar för att få föda. En del sätter staket runt sin trädgård eller murar in den. Andra öppnar upp den och har horisonten som enda gräns.

Idag är miljödebatten väldigt livlig och det är någonting man lever starkt med.

– Men det handlar också om att öppna upp det gröna rummet och så att säga vända insidan utåt. Så att man kan vandra runt och se miljön på ett nytt sätt.

tecknad stadsdelskarta i grönt
Bildtext Kartan över Gamla stan visar placeringen av konstverk och installationer.
Bild: Pro Artibus

Vatten och bröd för vila och möten

I Våghusparken skapar Antti Tolvi en källa med hjälp av ljudteknik.

Det finns möjlighet att sätta sig ner på en bänk och lyssna, känna och till och med se ljudet, som frekvenser på vattenytan.

– Det kommer att vara ett verk där man kan stilla sig. Ofta i våra liv är det ju de stora känslorna som tar över. Här handlar det om hur naturen för fram skiftningar och repetitiva rytmer och rörelser. Vi kan aktivera den formen av lyssnande vid den här källan, förklarar kurator Camilla Granbacka.

man och kvinna sitter i park
Bildtext Antti Tolvis ljudinstallation Källa i Våghusparken uppmuntrar besökaren att slå sig ner och lyssna. Tolvi är en konstnär som rör sig i området mellan konst och musik.
Bild: Pro Artibus

Konstnärsduon Bread Omens, med Jani Anders Purhonen och Elina Rantasuo, har murat en brödugn i rödtegel vid stranden.

– Här kommer vi in på någonting konkret och äkta och hållbart. Det är ju en gammal metod man tar fram. Och det att vi nu sätter en enorm brödugn i centrum av Ekenäs gör att man kan mötas här och socialisera. Det blir ett vardagsrum, säger Granbacka.

Konstnären Jani Purhonen tycker att man kan samlas kring något som talar till en bred publik istället för att skapa nya konstrum med hög tröskel för människor som inte redan är intresserade av konst.

– Här kan man föra spontana diskussioner i en icke-kommersiell miljö om traditioners roll i nutiden, om matens ursprung och näring, om olika gastronomiska kulturer och så vidare.

Man kan forska i kulturens olika nyanser på ett effektivt sätt, menar Purhonen, genom att studera människors reaktioner, då man erbjuder något som för tillfället kommersialiseras och görs till en produkt, som trendiga bagerier.

– Det delar in människor i dem som har råd och dem som ej, trots att brödet är ett baslivsmedel i många delar av världen.

Doften har i tidigare projekt visat sig vara viktig. Bara rökdoften vid ett köpcenter fick folk att tänka på sin hemtrakt. Bröd är något enkelt som man kan väcka sinnena med, menar han.

man på strand i närbild
Bildtext Ekenäskonstnären Jani Anders Purhonen har byggt en brödugn.
Bild: © Emil Sundvik

– Man skulle alltid vilja göra mer och mer lekfulla och ovanliga ugnar för olika ändamål. Sist och slutligen är det ugnen som byggts som får visa vägen, med tanke på vad som kommer att framställas i den. Både konkret och som en social plattform som skapas runt verket, säger Jani Purhonen.

Det bakas i brödugnen på fredag (4.6) och under veckoslutet då Oasis öppnar. Bread Omens är själv på plats och värmer ugnen även 31.7 och 5.9.

Däremellan kan man boka ugnen själv. När man reserverar ugnen bokar man den för en hel dag. Man får ett instruktionsblad samt säkerhetsanvisningar som man förbinder sig till att följa.

Om du är intresserad av att bruka ugnen kontakta Galleri Elverkets personal. Reservationer tas emot på adressen proartibus@proartibus.fi

En parad för en palm

Man ska inte bli förskräckt om man ser en gigantisk palm köras runt i staden. Det är konstnären Pia Sirén som kommer att göra en palminstallation. Palmen är monterad på en skylift och manövreras med fjärrkontroll.

Palmparaden startar klockan 16 på fredag (4.6) vid Elverket. Man vandrar till Stallörsparken där palmen planteras vid restaurang Knipans strand.

– Det blir väldigt tydligt med en exotisk planta, det här med hur vi tar emot den och var den får växa? Vad vill vi överhuvudtaget säga med att plantera olika saker i olika miljöer?

Pia Siréns verk handlar ofta om vårt behov av att kontrollera naturen. Hon har gjort liknande palminstallationer i Helsingfors.

I Ekenäs kommer man att kunna teckna av palmen med croquis, på samma sätt som man skissar en naken människa. Det är också möjligt att skissa palmen i olika positioner.

Torra lämningar

Konstnärsduon Harrie Liveart, med Meri Linna och Saija Kassinen, har i sitt verk utgått ifrån ett torrdass.

kvinna i mask och spade framför byggnad
Bildtext Det som grävs ner kan grävas upp. Konstnärsduon Harrie Liveart har samarbetat med en arkeolog kring ett torrdass i Gamla stan.
Bild: Saija Kassinen

Utedasset har varit gemensamt för flera gårdar i Gamla stan. Duon har samarbetat med en arkeolog och utforskat det kvarlämnade i dasset.

– De vill föra fram vattenproblematiken och gör en installation med ett keramiskt objekt i porslin i korsningen av Västvallen och Sjöformansgatan.

toalettstol i keramik
Bildtext Harrie Livearts Artefact 2021. Objektet ska grävas ner som en byggnadsgömma i Ekenäs kulturkvarter när det nya konstmuseet byggs.
Bild: Pro Artibus

Det finns också ljud som relaterar till vad vi egentligen har spolat bort med våra vattentoaletter när de kom, och vad vi dagligen spolar bort.

Objektet, en wc-stol i en glasvitrin, kommer sedan att grävas ner som en byggnadsgömma i Ekenäs kulturkvarter, i gropen där det nya museet byggs.

Kaos och balans vid vattnet

Kuratorerna fattade speciellt tycke för promenadstråken vid stranden, med vattnet och bryggorna.

Här kommer Åbokonstnären Heini Aho att ställa ut en lite ovanligare fontän hon kallat A Poem by a Plumber (En rörmokares dikt).

Det är utställningens enda verk som direkt tar fasta på havet som omger Ekenäs.

person i svart med tygplansch på brygga
Bildtext Heini Ahos A Poem by a Plumber
Bild: Pro Artibus

I dag är havet ett ansikte för den globala ekologiska krisen men Aho tar fasta på havet för vad det är: vatten.

En bärande idé med hennes installation är att ge havet en möjlighet att visa en annan sida av sig.

Med hjälp av en vattenpump, rör, rännor och olika mekaniska delar har Heini Aho konstruerat ett system där havet kan krypa in och bli litet för en liten stund.

Vattnet får också skvätta fritt och oförutsägbart och konstnären uppmuntrar publiken att se det flödande vattnet som något befriande.

människor avlägset på brygga i solsken
Bildtext Heini Aho skapar en fontän som lägger fokus på hav och vatten.
Bild: Pro Artibus

Fint lokalt samarbete

Kurator Camilla Granbacka är mycket nöjd med samarbetet med Raseborgs stad och med föreningen Gamla stan som tog initiativet till utställningen.

Man har också fått god respons från de som bor granne med konstverken.

– Det är inte alltid så lätt att få tillstånd att ställa ut konst i det offentliga rummet. Det är en känslig sak. Men det har varit ett väldigt gott lokalt samarbete här.

Utställningen Oasis förverkligas som en del i stadens 475-års jubileum.

Den presenterar 12 konstnärer i olika åldrar med väldigt olika stil och uttryck.

Fågelbo du kan sitta i

Konstnären Jan-Erik Andersson från Åbo har på Rådhustorget i Ekenäs skapat ett fågelbo som man kan sätta sig i.

Den amerikanske ljudkonstnären Shawn Deckers tillhörande ljudlandskap synkroniseras med omgivningen.

Andersson har tänkt lite i linje med hur fåglar bygger bon och barn kojor.

män inne i konstruktion av gula pinnar
Bildtext Jan-Erik Andersson har imiterat fågelns sätt att skapa. Han tar en triangel och fäster den i nästa.

Andersson har redan byggt fågelbon på flera andra orter. Fågelbona strukturerar han intuitivt på ort och ställe, ofta vid caféer.

Även här handlar det om ett strukturerat kaos. Man kan fundera på hur konstruktionen egentligen håller ihop.

Mycel skapar konst

Jakobstadskonstnären Carl Viktor Wingren ställer ut sina fotografier på galleri Elverket.

Bilderna är delvis transformerade och bearbetade med mycel, den vegetativa delen av en svamp eller svampars rötter.

svampbildning på pappersyta
Bildtext Mycelet har ätit sig igenom fotopappret.
Bild: Monica Slotte /Yle

– Jag har fotograferat skogen väldigt mycket, och speciellt skogens golv där mycelet växer.

– Jag har tänkt mycket på hur fotografi kan presenteras och hur material kan kopplas till fotografi då det presenteras fysiskt, istället för digitalt eller virtuellt. Och hitta en koppling mellan materialet och bilden, förklarar han.

man i svart bakom burkar
Bildtext I Carl Viktor Wingrens burkar växer sig mycelet allt frodigare under utställningens gång.
Bild: Monica Slotte /Yle

Wingren understryker hur viktigt det är att få ställa ut och att det ordnas riktiga fysiska utställningar, inte bara virtuella.

Konstnärerna i Oasis utställningen i Ekenäs 5.6 – 5.9 är Carl Viktor Wingren, Antti Tolvi, Bread Omens, Heini Aho, Harrie Liveart, Pia Sirén, Lauri Anttila och Corinna Helenelund, Lukas Malte Hoffmann, Jan-Erik Andersson & Shawn Decker.

På fredag 4.6 kan man följa öppningsdagens evenemang i en direkt strömning på Pro Artibus Facebooksida klockan 16-18.

Utställningen öppnas av riksdagsledamot, Vänsterförbundets ordförande Li Andersson.

Det gjordes en korrigering i texten 3.6.2021 kl.10.10 angående brödugnen, det stod felaktigt att besökare inte får elda i den. Det är möjligt för publiken att själv använda ugnen om man bokar den via Pro Artibus personal och Galleri Elverket.