Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Belarusisk aktivist skar sin egen hals under rättegång – myndigheterna hade hotat åtala hans närmaste

Uppdaterad 01.06.2021 22:45.

Den belarusiska oppositionella aktivisten Stepan Latypov greps i september under demonstrationerna mot president Aleksandr Lukasjenko. På tisdag skar han upp sin egen hals, mitt under pågående rättegång mot honom.

– Pappa, poliserna har sagt åt mig att jag kommer placeras i isoleringscell och mina släktingar och bekanta kommer åtalas för brott om jag inte erkänner.

Det var Stepans sista ord före han tog upp ett föremål som liknade en penna och skar upp sin egen hals, skriver Radio Svoboda.

Stepans pappa Sergej var på plats som vittne i rätten. Stepan berättade precis innan incidenten att han hållits 51 dagar i en tortyrcell, och varnade sin pappa att förbereda sig på ett liknande öde.

Latypovs tillstånd är än så länge oklart. Enligt människorättsorganisationen Vesna hade han försatts i koma på sjukhuset, medan oberoende nyhetstjänsten TUT.BY rapporterat att han kanske opererats på tisdag.

Upp till tio års fängelse

Den 41-åriga Latypov deltog i demonstrationerna mot president Lukasjenko förra sommaren, och greps i september då myndigheterna gick allt hårdare åt demonstranterna.

Latypov hade stått på en innergård, som blev känd som "Förändringens torg", och försökte förhindra statsanställda från att tvätta bort graffiti på fasaderna.

Han åtalades för att ha organiserat upplopp, motstånd mot tjänsteman och bedrägeri. På statlig tv anklagades han dessutom för att ha planerat förgifta polisen. Han tillbakavisar alla anklagelser.

Latypov har suttit häktad sedan september. Under demonstrationerna i somras grep belarusiska myndigheterna över 35 000 människor och misshandlade tusentals.

Journalist frigiven, berättar om fängelseförhållandena

I ett separat fall, kom nyheten på tisdag att frilansjournalisten Alexander Burakov hade släppts efter 20 dagar i häktet.

Burakov hade rapporterat för tyska Deutsche Welle i början av maj från en rättegång mot en oppositionell politiker, då han greps och anklagades för att "upprepade gånger ha deltagit i otillåtna demonstrationer".

Burakov berättar för Deutsche Welle att fängelsevakterna inte lät honom sova ordentligt.

– De väckte mig två gånger varje natt, tog ut mig ur cellen och beordra mig att klä av mig, inklusive underkläder.

Dylika granskningar förekom även dagtid, Burakov säger sig ha räknat till 63 granskningar sammanlagt.

Han säger att han inte fick en dyna eller sängkläder, inga varma kläder och det mesta av maten han åt hade besökande bekanta tagit med sig.

Burakov inledde en hungerstrejk, men var tvungen att avbryta den efter sju dagar på grund av hälsoproblem.

Artikeln uppdaterad 1.6 klockan 22.45 med fallet Burakov.

Källor: AP, Reuters