Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sug efter hus i Sjundeå – kommunen köper mera mark och börjar planera nytt bostadsområde

Från 2021
en skylt längs en väg där det står tomter till salu på svenska och finska och sedan sjundeå.fi, siuntio.fi
Bildtext Efterfrågan på tomter i Sjundeå har vuxit under hösten 2020 och våren 2021. Skylten är från 2018 när det var väldigt lugnt på bostadsmarknaden och tomtförsäljningen.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

Efterfrågan på tomter och småhus i Sjundeå har vuxit under coronapandemin. Kommunen tar nu vara på trenden att flytta till Sjundeå och köper mera mark. I sommar ska ett nytt bostadsområde börja detaljplaneras.

Kommunen har under våren fått erbjudanden om att köpa mark och i måndags (7.6) beslöt Sjundeå kommunfullmäktige att köpa tre markområden i Finnäs, Hagalund och Mångs. Totalt handlar det om områden på drygt sex hektar. Slutsumman för markköpen landar på 111 600 euro

Dessutom har kommunen blivit erbjuden en drygt en hektar stor fastighet i Finnäs som har fyra byggrätter. Också här beslöt kommunfullmäktige i Sjundeå att man köper fastigheten för 100 000 euro

Nya bostadsområdet Trollskogen ska detaljplaneras

Vidare beslöt fullmäktige att man i sommar börjar detaljplanera ett nytt bostadsområde, Trollskogen. Området, som finns på södra sidan om Vargsvängen, köptes för tre år sedan.

Också den redan tidigare planlagda Brännmalmsgränden ska förses med infra eller gatuförbindelse.

Eftersom tomtefterfrågan tidigare varit liten, har man inte haft behov av att planera Brännmalmsgränden. Däremot har tomterna gjorts mindre. Kommunfullmäktige i Sjundeå beslöt att reservera 30 000 euro till infrastruktur.

Efter flera år av stiltje har Sjundeå vind i seglen vad gäller försäljning av småhustomter.

Sjundeå deltar med en egen marknadsföringskampanj i sommarens bostadsmässa i Lojo. Med marknadsföringskampanjen hoppas Sjundeå på fler tomtreserveringar.

För närvarande har Sjundeå 16 tomtreserveringar. I kommunen finns knappt 50 detaljplanerade tomter.

Diskussion om artikeln