Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Joe Biden besökte Tulsa i Oklahoma på 100-årsdagen för massmordet på hundratals afroamerikaner

Från 2021
Uppdaterad 02.06.2021 05:54.
USA:s president Joe Biden talar
Bildtext USA:s president Joe Biden besökte Tulsa i Oklahoma för att hedra minnet av offren för massmordet 1921.
Bild: All Over Press

USA:s president Joe Biden besökte staden Tulsa i Oklahoma på tisdagen för att hedra minnet av offren för massmordet som ägde rum i staden för hundra år sedan.

Mellan den 31 maj och 1 juni år 1921 dödades omkring 300 afroamerikaner av en vit lynchmobb i Tulsa. 

Tusentals byggnader förstördes och hela kvarter brändes ned i den huvudsakligen svarta stadsdelen Greenwood, som på den tiden var ett av de mest välmående afroamerikanska samhällena i USA.

Bakgrunden utgjordes av att en svart man misstänktes för att ha förgripit sig på en vit kvinna.

Händelsen betraktas som en av de värsta terrorattackerna i USA:s historia, men har först på senare år nått mer uppmärksamhet. Tragedin lämnades ofta ouppmärksammad i historiebeskrivningar och i skolundervisningen och offren har aldrig fått ekonomisk eller juridisk upprättelse.

– Det här var ett massmord, ett av de värsta i vår historia, men inte det enda. Alltför länge var händelsen bortglömd. Så fort det hade hänt, så fanns det ett försök att radera det från vårt kollektiva minne, sade Biden i ett emotionellt laddat tal i tisdags.

Biden lovade också ättlingar till offren i Tulsa att massmordets hela händelseförlopp skulle offentliggöras "i dess fulla omfattning".

I samband med sitt tal presenterade Biden en rad politiska åtgärder med syftet att minska på välståndsklyftan mellan svarta och vita amerikaner. Åtgärderna berör bland annat bostadsmarknaden och småföretagandet, där svarta hushåll och individer ofta diskrimineras.

Diskussion om artikeln