Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EMA godkänner ökad vaccinproduktion i Belgien – väntas ha betydande följer för EU-området

Uppdaterad 02.06.2021 13:50.
Pfizers anläggning i belgiska Puurs.
Bildtext Anläggningen där Pfizer-Biontechs vaccin produceras kan nu trappa upp produktionen.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar godkännandet av nya produktionslinjer i Pfizer-Biontechs facilitet i Puurs i Belgien.

"Rekommendationen väntas ha betydande och direkta följder för Pfizervaccinets tillgänglighet i EU-området", står det i EMA:s utlåtande.

Tidigare i maj uppskattade Pfizer och Biontech att de skulle tillverka 2,5 miljoner vaccindoser innan årets slut. Vid samma tidpunkt slöt de ett avtal med EU om att leverera upp till 1,8 miljarder vaccindoser åren 2021–2023.

Produktionen av Pfizervaccinet behöver trappas upp, speciellt efter att EMA på fredagen meddelade att de rekommenderar vaccinet för personer över 12 år. Det är det första vaccinet i EU som godkänts för barn.

Enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är EU-området på god väg att möta sitt vaccinmål: Att den vuxna befolkningen ska vara vaccinerad vid slutet av september i år.

Hur den ökade produktionskapaciteten påverkar Finlands vaccinationstakt är ännu oklart, säger ledande expert Mia Kontio på Institutet för hälsa och välfärd till nyhetsbyrån STT.

Källor: STT, EMA, Reuters