Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL ändrar vaccinrekommendationerna – nu kan gravida vaccineras

En gravid kvinna får vaccin.
Bildtext Vaccinering av gravida följer den nationella vaccinationsordningen, alltså enligt ålder och riskgrupp.

Institutet för hälsa och välfärd ändrar på sina vaccinrekommendationer. Från och med nu får till exempel gravida ta vaccin.

Risken för att insjukna i allvarlig covid-19 ökar om man är gravid. Det finns inte mycket forskning i hur coronavaccin påverkar gravida – men erfarenhet, djurförsök och preliminär forskningsdata tyder på att det är säkert att få vaccin. Många gravida har redan vaccinerats världen över.

"Speciellt gravida borde överväga att vaccinera sig om de har någon underliggande sjukdom som ökar risken för att insjukna i covid-19. Också de gravida som i sitt jobb har en ökad risk för exponering borde vaccinera sig", säger institutets sakkunnigläkare Emma Kajander i ett utlåtande.

Vaccinering av gravida följer den nationella vaccinationsordningen, alltså enligt ålder och riskgrupp.

De som fått den första dosen vaccin innan de blivit gravida kan ta den andra dosen under graviditeten. Man kan också undergå fertilitetsbehandling då man blir vaccinerad.

Tidigare har myndigheterna rekommenderat att man avstår från att ta andra vaccin i en till två veckor efter att man tagit coronavaccin. Den rekommendationen slopas också. Man kan nu ta andra vaccin samtidigt som man vaccineras mot corona.