Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lapid: Enighet råder om en bred koalition – Israel ska få en ny regering

Från 2021
Uppdaterad 03.06.2021 00:07.
Yair Lapid,  Naftali Bennett och Benjamin Netanyahu
Bildtext Yair Lapid och Naftali Bennett har arbetat intensivt för att få ihop en regering.
Bild: AFP / Lehtikuva

Israels oppositionsledare Yair Lapid meddelade sent på onsdag kväll att försöken att bilda en ny regering har burit frukt och att enighet nåtts om en bred koalition. Härmed ser det ut som om den långvariga premiärministern Benjamin Netanyahu skulle vara ute ur bilden.

Lapid har förhandlat med högernationalisten Naftali Bennett i ett försök att bilda en bred koalitionsregering och avsätta veteranpolitikern, premiärminister Benjamin Netanyahu. Beskedet om att ett resultat hade uppnåtts kom ungefär en halv timme före midnatt då tidsfristen löpte ut för förhandlingsförsöket.

Oppositionsledaren Yair Lapid har meddelat landets president att han samlat ihop det stöd han behöver för att bilda en koalitionsregering.

Strax innan kom beskedet att ledaren för ett parti som representerar palestinska invånare i Israel, Mansour Abbas, hade sagt att han gick med på att stöda den koaltion som förhandlades fram.

Den planerade breda koalitionsregeringen ska bestå av flera mindre partier från den israeliska högern och vänstern, bland dem Bennetts religiösa högerparti Yamina.

Netanyahu har suttit vid makten i tolv år. Han har gått till hård attack mot koalitionstanken, och har försökt övertala medlemmar ur Yamina att rösta emot regeringen.

Om Lapids och Bennetts koalitionsregering inte får parlamentets förtroende går Israel sannolikt mot ett femte nyval på två år.

Efter sin seger i dagens omröstning i knesset, firade den nye presidenten Isaac Herzog med en skål och med hustrun Michal vid sin sida.
Bildtext Efter sin seger i dagens omröstning i knesset, höjde den nya presidenten Isaac Herzog en skål, med hustrun Michal vid sin sida.
Bild: AFP / Lehtikuva

Veteranpolitikern Herzog blev president

Samtidigt valde Israels parlament Knesset, i en sluten omröstning, en efterträdare till president Reuven Rivlin.

Valet stod mellan den politiske veteranen Isaac Herzog och den prisbelönta läraren Miriam Peretz. Herzog vann överlägset med 87 röster från de 120 parlamentarikerna. Enligt politiska bedömare var det Herzogs goda kontakter till det politiska etablissemanget som avgjorde valet.

Herzog kommer från en inflytelserik israelisk familj och blir den förste presidenten i Israel vars far också varit president. Fadern Chaim Herzog var Israels sjätte president (1983 - 1993). Också andra familjemedlemmar har innehaft viktiga positioner i landet.

Isaac Herzog, 60, har tidigare bland annat varit oppositionsledare och ordförande för Labour, Israels socialdemokratiska arbetarparti och han har tjänstgjort som minister i flera regeringar.

I Israel är presidentposten huvudsakligen ceremoniell, men presidenten utnämner bland annat regeringsbildaren och i den långt utdragna politiska krisen som pågår i Israel kan presidenten också spela en roll.

Artikeln uppdaterades kl.15.40 med uppgifterna om valet av Herzog.

Artikeln uppdaterades kl. 23. 40 med uppgiften om att resultat hade nåtts

Källor: AFP, The Jerusalem Post