Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i dag: Friidrottens GP-serie startar – fyra frågor inför spännande premiärtävlingen

Uppdaterad 02.06.2021 18:00.

Det kryllar av intressanta idrottare och grenar när friidrottens inhemska GP-serie kör igång med Jyväskyläs deltävling i kväll. Här listar vi fyra frågor inför tävlingarna som Yle sänder direkt med svenskspråkigt referat.

Det blåser friska vindar inom finländsk friidrott för tillfället och den inhemska GP-serien rivstartar i Jyväskylä i kväll. OS-rankningen stänger i slutet av juni, vilket för med sig en extra krydda till alla tävlingar denna månad.

Jyväskyläs GP visas direkt på Yle Arenan och TV2 med start klockan 18.30 med Janne Isaksson som svenskspråkig kommentator.

En nyhet för denna friidrottssommar är att publiken kan rösta fram "dagens idrottare" under GP-tävlingarna. Vinnaren av omröstningen tilldelas 1000 euro. Omröstningen sker på Yle Urheilus webb.

Nedan fyra frågor inför kvällen:

Korte i praktslag direkt?

Annimari Korte har varit den mest omtalade finländska friidrottaren under de senaste säsongerna. Nu öppnar hon OS-sommaren efter en lyckad träningssäsong.

Visst, en del skavanker har tvingat fram förändringar i träningsupplägget längs med våren, men HIFK-löparen har många gånger om visat att hon klarar av att prestera trots en långt ifrån optimal uppladdning.

I fjol inledde hon säsongen med tiderna 13,03 och 12,84. Stalltipset är att hon kommer ner på tider kring 12,90 också den här gången.

Ett större frågetecken är Reetta Hurske, som liksom Korte redan klarat OS-gränsen (12,84). Hon bytte tränare till Antti Haapakoski efter den mediokra förra säsongen – men återvände till gamla tränaren Marjukka Suihko på våren. Hur har tränarruljansen påverkat?

Får vi se nya OS-finländare?

OS-kvalsystemet är komplicerat. En stor del av idrottarna kvalar in via rankning, där man räknar ett medeltal för respektive idrottares fem största poängpotter.

Poängen räknas på basis av tre punkter:

  • Resultat

  • Tävlingskategori

  • Placeringen

Förenklat: ju bättre resultat, ju högklassigare tävling, ju bättre placering – desto mer poäng. Mer info om OS-rankningen och en rankningslista som uppdateras varefter hittas här.

Men visst finns också de gamla goda kvalgränserna kvar. De är tuffare än någonsin, men åtminstone i släggburen har ett par finländare i kväll chansen att klara gränsen.

Aaron Kangas hade en kanonsäsong i fjol och var världsfyra med sitt personliga rekord 79,05. Men eftersom förra sommaren inte räknas med i rankningen (det internationella friidrottsförbundet ansåg att det inte kunde garanteras rättvisa förhållanden under på grund av coronan) är Kangas inte ännu klar för OS. Kvalgränsen 77,50 ligger inom räckhåll.

På damsidan saknas superjunioren Silja Kosonen, men den tidigare finländska rekordkastaren deltar. Krista Tervos personbästa är 72,12 då kvalgränsen ligger på 72,50.

Aaron Kangas kastar slägga
Bildtext Aaron Kangas jagar OS-gränsen.

Vad gör EM-medaljörerna?

Finland uppnådde alla tiders bästa framgång i inomhus-EM-sammanhang med tre medaljer och fem poängplaceringar i Polen i mars. Två av medaljörerna medverkar i Jyväskylä: Lotta Kemppinen (silver på 60m) och Ella Junnila (brons i höjd).

Kemppinen har redan inlett säsongen, och gjorde det alldeles strålande i Tyskland för ett par veckor sedan med ett personligt rekord på 100 meter.

Kvällens distans 200 meter är klar sidosträcka för HIFK-damen, men Kemppinen ska ha alla möjligheter att åtminstone närma sig personliga rekordnoteringar i konkurrens med i praktiken hela den inhemska eliten plus ett par kvicka danskor.

Junnila öppnar säsongen efter en magisk vinter. Saldot på fyra inomhustävlingar var tre finländska rekord, ett FM-guld, ett EM-brons och en OS-biljett.

Junnila hoppade 196 i EM och kommer sannolikt att hota sitt eget finländska utomhusrekord 195 i sommar. Händer det genast i premiären?

Ella Junnila håller i medalj.

Dueller eller solouppvisningar på 1500 meter?

Som fjärde fråga kunde vi mycket väl lyfta fram till exempel Viivi Lehikoinen som osar toppform på 400 meter häck eller Elmo Lakka som fått en pangstart på säsongen på 110 meter häck – men vi plockar i stället kvällens avslutande lopp på 1500 meter.

På både dam- och herrsidan är det nämligen upplagt för "favoriten mot utmanaren". Bland herrarna kan det i och för sig hända att utländska förstärkningar lägger beslag på segern, men den blåvita kampen går sannolikt mellan Topi Raitanen och Joonas Rinne.

OS-klara hinderlöparen Raitanen sprang in som tolva i Finlands alla tiders statistik på 1500 meter förra året, men hade inte bästa flyt i säsongsöppningen på 3000 meter hinder. Rinne har sopat rent på medeldistanserna i FM-sammanhang på sistone, men klarar han av att spurta ner Raitanen?

Topi Raitanen var klar etta på herrarnas 1 500 meter.
Bildtext Topi Raitanen.

På damernas 1500 meter har arrangörerna veterligen inte lyckats hitta en lämplig hare. Därmed blir det ingen finländsk rekordjakt för Sara Kuivisto, som just nu är på väg till Tokyo på 1500 meter via rankning.

Borgå Akilles-löparen, som dominerat medeldistanserna på inhemsk mark i åratal, utmanas främst av Nathalie Blomqvist. IK Falkens 20-åring missade förra säsongen på grund av skada, men har uppvisat fin form under vintern och våren.

Det kanske är för tidigt för ett tronskifte – men hur nära kommer Blomqvist?

Se Jyväskyläs GP-tävlingar på Yle Arenan och TV2 med start klockan 18.30.

Här hittar ni kvällens tävlingstidtabell och liveresultat.