Hoppa till huvudinnehåll

Kommunalvalet 2021

Tiotals antivaxxare och pandemiförnekare bland kommunalvalskandidaterna – att de sprider desinformation och konspirationsteorier är bara ett problem för vissa partier

Från 2021
Uppdaterad 04.06.2021 09:56.
Kommunalvalskandidater ifrågasätter coronapandemin.
Bildtext Vi hittar pandemiförnekande kandidater i nästan alla stora partier.
Bild: Taisto Lapila

Kommunalvalskandidater från flera stora partier ifrågasätter coronapandemin och sprider desinformation och konspirationsteorier. En del kallar coronapandemin för en bluff, andra kallar coronatesterna och vaccinerna för bedrägerier och några restriktionerna för statens sätt att försöka kontrollera medborgarna. De här åsikterna går emot samtliga de stora partiernas officiella linje.

I riksdagen har både regerings- och oppositionspartierna i stort sett varit eniga om att omfattande restriktioner och vaccineringar är motiverade för att bekämpa den pågående coronapandemin.

Enligt Yles granskning finns det ändå flera tiotals kandidater som inte bara öppet ifrågasätter hanteringen av coronakrisen utan förringar sjukdomens farlighet och sprider desinformation om vårdmetoder och vacciner. En del av dem talar om en global sammansvärjning.

I praktiken kan man öka på coronafallen där det behövs för att kunna införa lockdown och upprätthålla The Great Reset.

― Marko Vapa, kandidat för Samlingspartiet i Keminmaa

– De är överraskande många och inte enbart knutna till vissa partier, säger Petri Jääskeläinen som är journalist och forskar i konspirationsteorier vid Helsingfors Universitet.

Bland partierna är det bara det nyregistrerade Kristallpartiet som öppet kritiserar restriktionerna och ifrågasätter coronakrisen. 

Bland de övriga partierna finns det flest pandemiförnekande kandidater på Sannfinländarnas listor, och Kristdemokraterna kommer tvåa. Några enstaka hittas också hos Centern, Samlingspartiet och Vänsterförbundet.

Hemliga tunnlar under jorden

Marko Vapa som kandiderar för Samlingspartiet i Keminmaa som obunden säger i Yles valkompass att “coronan är en bluff och att restriktionerna i skuggan av den är en dödfödd tanke. PCR-testerna är ett medicinskt bedrägeri och samma gäller vaccinerna.”

– I praktiken kan man öka på coronafallen där det behövs för att kunna införa lockdown och upprätthålla The Great Reset, säger Vapa i en telefonintervju för Yle.

Vapa talar om “The Great Reset”, “den stora återställningen”, ett begrepp som används av World Economic Forum för att beskriva hur världen kan återhämta sig efter coronapandemin. I en konspirationsteoretisk kontext används begreppet som ett "bevis" på att pandemin är orkestrerad av en liten elit för att kontrollera världen.

Han är obunden på vår lista och får tycka som han vill.

― Jukka Rainto (Saml), kommunfullmäktige i Keminmaa

Vapa och hans bror gör "krigsrapporter" från ett påstått underjordiskt världskrig på Youtube och alternativa plattformar. Enligt bröderna använder en ond elit ett världsomspännande tunnelsystem för att bland annat smuggla kidnappade barn i. 

Skärmdump från Tokentube över bröderna Vapas tunnelkrig.
Bildtext Skärmdump från Tokentube på bröderna Vapas tunnelkrig.

"Tunnelkriget" handlar om att rädda barnen och leds av goda krafter som president Trump. Ett element i teorin är att coronakrisen behövs för att hemlighålla krigsoperationerna.

Bröderna Vapas krigsrapporter bygger på Qanons konspirationsteorier som har förebilder i uråldriga antisemitiska föreställningar.

Marko Vapa säger att han blev ombedd av två personer inom Samlingspartiet i Keminmaa att ställa upp. Enligt honom kände de till hans tankar om tunnelkriget.

– Det är en bra sak för Samlingspartiet att jag ställer upp för dem. Samlingspartiet i Keminmaa hålls uppdaterade med det senaste om kriget och förstår vad det handlar om.

Desinformationen inget problem för Keminmaas Samlingsparti 

Jukka Rainto som sitter i fullmäktige för Samlingspartiet i Keminmaa var en av dem som bad Vapa ställa upp i kommunalvalet. 

– Jag har känt honom länge från orienteringssammanhang.

Rainto hävdar att han inte kände till Vapas tunnelkrig och hans inställning till coronapandemin. På lokalnivå kollar partiet främst att kandidaterna inte har gjort sig skyldiga till brott. Inga djupa intervjuer förs med dem, enligt Rainto. 

Är det inte ett problem för partiet att Vapa sprider desinformation?

– Nej, det är inte ett problem för vår förening. Han är obunden på vår lista och får tycka som han vill. Vi övriga kandidater delar inte hans åsikter. 

Kristiina Kokko som är partisekreterare för Samlingspartiet säger däremot att partiets linje är entydig:

– Vi förlitar oss på forskning och vetenskap. Det är viktigt att sprida kunskap om coronaepidemin och det är beklagligt att det finns finländare som inte tror på vaccinerna.

Ni har ändå en kommunalvalskandidat på er lista som sprider desinformation om coronakrisen. Hur kommenterar ni det? 

– Tyvärr känner jag inte till honom och vad han syftar på. Det är lokalavdelningen i Keminmaa som fattar beslut om vem de ställer upp.

På frågan om det blir följder för lokalavdelningen vill partisekreteraren inte svara.

Så vilket är då partiernas ansvar? Enligt Petri Jääskeläinen kan man inte helt skylla på partierna. 

– Partierna, speciellt de stora, kan givetvis inte kontrollera kandidaternas alla åsikter. Men om man tillåter konspirationsteorier eller desinformation utan någon form av sanktioner så är det ett tyst godkännande, säger Petri Jääskeläinen 

Konspirationsteorier gynnar populistiska partier

I USA är det betydligt vanligare att tro på konspirationsteorier om Covid-19 än i Finland. Enligt en undersökning som det oberoende forskningsinstitutet Pew Research Center gjorde i fjol, tror en fjärdedel av amerikanerna i någon mån på konspirationsteorier. Fastän fenomenet är mer marginellt hos oss, kan populistiska och antiauktoritära partier gynnas av det.

– Då populistiska partier ger utrymme åt dem som tror på konspirationsteorier och åt pandemiförnekare gynnar det bägge sidor: Partiet får med sitt tysta godkännande aktivisterna att föra kampanj för dem och locka fler väljare. Aktivisterna får trovärdighet för sina påståenden, säger Petri Jääskeläinen.

Hennes tankar och åsikter gällande vacciner och restriktioner representerar inte partiets.

― Mika Byman, valansvarig för Vänsterförbundet i Kouvola

På Sannfinländarnas lista finns kandidater som ifrågasätter pandemin och har en annan linje än partiet. Partisekreterare Simo Grönroos säger att det är bra med olika åsikter och diskussion. Han är inte orolig för att kandidaterna sprider osanningar.

– I ett fritt land vinner de bästa argumenten. Om nån kommer med korkade idéer så kan säkert motparten lyfta fram bättre argument.

Yles valkompass visar att Sannfinländarna har flest kandidater som förhåller sig kritiskt till restriktioner. Över hälften av partiets kandidater i valkompassen håller helt eller delvis med om att man borde förlita sig mer på människors frivillighet än tvångsåtgärder under coronakrisen. 

Skärmdump från valkompassen.
Bildtext Yles valkompass frågade kandidaterna om man borde förlita sig mera på människors frivillighet än på tvångsåtgärder under coronakrisen. Längst till vänster: Helt av annan åsikt, Längst till höger: Helt av samma åsikt
Bild: Yle grafik

Att förhålla sig kritiskt till restriktionerna är ändå inte samma sak som att sprida desinformation. 

Men bland Sannfinländarna hittar vi åtminstone femton kandidater som aktivt sprider desinformation om coronan på internet.

En av dem är Matti Karvonen som ställer upp för Sannfinländarna i Tammerfors. I sin blogg skriver han att medierna skapat en masspsykos och att alla nedstängningar och begränsningar är onödiga eftersom pandemin inte existerar.

När vi kontaktar honom säger han att han hellre ger intervjuer till “pålitliga medier som MV-lehti”. MV-lehti är en finskspråkig nationalistiskt sinnad alternativsajt. Den kontroversiella sajten har varit inblandad i uppmärksammade brottmål.

Förra sommaren gick det rätt vilt till, vi hade passionerade Trumpanhängare också i våra led.

― Asmo Maanselkä (KD) partisekreterare
En del kandidater vägrar använda munskydd.
Bild: Taisto Lapila

Sten i skon för Vänstern

I Kouvola ställer Eija-Liisa Pokki, som har kritiserat vacciner och restriktioner i olika sammanhang, upp för Vänsterförbundet. Hon har varit aktiv i Facebook-gruppen "koronakapina" (coronauppror) och skrivit att “det experimentella vaccinet som nu erbjuds övertygar inte mig och jag tänker inte ta det” samt att “restriktionerna är överdimensionerade och vållar mer skada än nytta”.

Fullmäktigeledamot Mika Byman som är valansvarig för Vänsterförbundet i Kouvola säger att partiet har gjort klart för Pokki att det är problematiskt att hon inte följer partiets linje.

– Pokki verkar inte vara direkt coronaförnekare men hennes tankar och åsikter gällande vacciner och restriktioner representerar inte partiets, säger Byman.

Enligt Byman är det inte mycket man kan göra då listan redan är fastställd.  

– Vi har talat med kandidaten och sagt att det är viktigt att man på våra tillställningar håller säkerhetsavstånd och använder munskydd, säger Byman.

Pokki vill inte kommentera saken för Yle. 

KD-kandidat talar om testningspandemi

I Yles valkompass skriver Hannamari Auvinen som ställer upp för Kristdemokraterna i Högfors att THL:s rekommendationer saknar medicinsk grund och att vinterns epidemi "i huvudsak varit en PCR-testningspandemi".  Många pandemiförnekare hävdar att PCR-testen ger falska positiva resultat.

Auvinen har tidigare väckt uppmärksamhet då hon har engagerat sig i Qanon-relaterade grupper på sociala medier. 

Då tog partiet kontakt med henne och påminde henne om partiets linje, säger partisekreterare Asmo Maanselkä. 

– Förra sommaren gick det rätt vilt till, vi hade passionerade Trumpanhängare också i våra led. Men nu har det lugnat ner sig, säger Maanselkä.

Hur kontrollerar ni värdegrunden hos dem som ställer upp för er?

– Bland våra tvåtusen kandidater ryms väldigt många olika åsikter, men partiets linje är ändå tydlig, säger Maanselkä.

demonstration
Bild: Arash Matin / Yle

Tv-profil menar att coronavaccineringarna är ett experiment

Bland centerns kandidater hittar vi en profil som är medlem i restriktionskritiska chattgruppen “Vapauden puolesta” på Telegram och säger sig stöda gruppens målsättningar. Ilkka Tiainen, företagare och journalist, ställer upp i Alavo i Södra Österbotten. Han kandiderade i Centerns ordförandeval i höstas och använder också konstnärsnamnet Ike Novikoff. 

– Hur är det möjligt att vi har så stark kampanj för vaccinet som är experimentellt, som inte ens har försäljningstillstånd? Det pågår ett mänskligt experiment, säger Ilkka Tiainen till oss per telefon.

Fyra covid-19-vacciner har villkorliga försäljningstillstånd i EU.

Tiainen är bekant för en del från AlfaTV, där han jobbat som redaktör och bjudit in ett flertal pandemiförnekare som gäster.

När han fick gå från AlfaTV i slutet av april skrev han ett pressmeddelande, där han underströk att man efter hans program började diskutera coronavaccinernas skadliga inverkan i Finland.

– Vi har högt i tak inom centern, det finns säkert avvikande åsikter också i många andra frågor, säger Sini-Elina Kärsämä som är verksamhetsledare för Centerns krets i Sydösterbotten. 

 Hon säger att man inom kretsen inte har diskuterat kandidaternas inställning till coronavaccin, men att det är viktigt att kandidaterna står för centervärden och vill följa lagen. 

Vilken är risken om de blir valda?

En del coronadenialister sitter redan i fullmäktige på olika orter. Enligt forskaren Petri Jääskeläinen kan en kandidat tro på konspirationsteorier och desinformation men ändå sköta sina uppgifter. 

Å andra sidan finns det en risk för att diskussionerna i kommunernas fullmäktige spårar ur, om de här kandidaterna väljs in och sprider desinformation och oväsentligheter.

Partierna löper risk för ett urvattnat budskap. 

– Om ett parti verkligen motsätter sig spridande av desinformation borde de göra detta väldigt klart också för väljarna. Annars blir partiets värdegrund bara till tomma ord som man när som helst kan göra avkall på då det behövs, säger Jääskeläinen.

Artikeln uppdaterad 4.6.2021 kl 9.55: Förtydligat att fyra covid-19-vacciner har villkorliga försäljningstillstånd i EU./LL