Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Det är dags för studenterna att få sina vita mössor - så här går dimissionerna till i Västnyland

Från 2021
En studentmössa
Bildtext Studenterna dimitteras lördagen den 5 juni.
Bild: Linda Tammela / Yle

Studentdimissionen firas på annorlunda sätt i Västnyland i år igen. I en del gymnasier får anhöriga vara med, i andra är det enbart studenten som får komma in i festsalarna.

För andra året i rad innebär coronapandemin att studenterna inte kan fira sin examensdag på traditionellt sätt med en massa anhöriga omkring sig i skolorna. Men gymnasierna har olika lösningar inför lördagens festligheter. 

Lojo

Virkby gymnasium

Gymnasiet ordnar dimissionen så att studenterna åker med sina anhöriga i bilar till skolans gård. Varje student får ha med anhöriga i högst två bilar.

Det ska finnas en namnlapp i bilarnas vindrutor så att de kör fram i alfabetisk ordning till den så kallade dimissionspaviljongen.

Endast studenten får stiga ur bilen medan de anhöriga ser på från bilarna.

Studenterna ska sedan vänta på skolans trappa medan de andra blir dimitterade. Sedan går gymnasiets personal och studenterna in i skolan och fortsätter festligheterna där. 

De anhöriga väntar i sina bilar. Studenterna kommer efter festligheterna ut till bilarna och skolan påpekar på sin webbplats att det inte får bli samling på skolgården. 

Lohjan yhteislyseon lukio

I det finska gymnasiet i Lojo deltar enbart studenterna, men de anhöriga kan se dimissionen eftersom den sänds direkt via en webblänk. Dimissionen hålls i Laurentiussalen.

Gymnasiet rekommenderar att alla använder munskydd, det är enbart de som inte kan ha munskydd av hälsoskäl som inte behöver använda den. 

Hangö

Hangö gymnasium

Dimissionen hålls i Casino och varje student får bjuda med fyra personer. 

Gymnasiet meddelar att gästerna kan placeras på tryggt avstånd från varandra med fyra personer vid varje bord. 

Hankoniemen lukio

Dimissionen sker i det egna gymnasiets auditorium som har 250 platser. Gymnasiet dimitterar 13 studenter så de får ta med 2-3 anhöriga.

Det finns så pass mycket plats i auditoriet att även övriga gymnasieelever kan delta, men skilt från de blivande studenterna.

Gymnasiet håller fast vid restriktionerna om avstånd, munskydd och handhygien under dimissionen. Man har också flera in- och utgångar. 

Raseborg

Karis-Billnäs gymnasium  

Studenterna i Karis-Billnäs gymnasium får ta med gäster till dimissionen, beslöt gymnasiets rektor i onsdags. Först var tanken att man firar med enbart studenter och lärare på plats, men det ändrades efter att Regionförvaltningsverket kom med nya direktiv. 

Tillställning strömmas till de egna studerande i skolan och också till hemmen.

De nybakade studenterna går sedan den traditionella paraden genom Karis centrum. Starten sker klockan 12.45. 

Karjaan lukio 

Gymnasiets dimission sker med 2-4 anhöriga på plats, i skolans gymnastiksal.

Inget extra program ordnas för studenterna i år, meddelar gymnasiet.

Ekenäs gymnasium 

En student får ta med sig fyra gäster till bollhallen i Ekenäs. Det beskedet kom Ekenäs gymnasiums rektor med i onsdags.  

Även skolans övriga studerande och personal firar i bollhallen där man håller avstånd och använder munskydd. 

Dimissionen strömmas och sänds via den lokala kanalen Kex-tv och på skolans informationskanaler på sociala medier. Ekenäs gymnasium har skolan öppen för släkt och vänner som vill följa dimissionen på stor skärm i skolans aula. 

 

 

 

 

Diskussion om artikeln