Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Man dömd för juldagsdråpet i Vasa – tio år i fängelse

Polis
Bildtext Arkivbild.

Natten till juldagen ifjol miste en man i Gerby i Vasa livet efter att ha knivhuggits. Gärningsmannen döms för dråp.

I ett tidigt skede misstänktes också andra personer i polisens utredning, bland annat offrets fru som befann sig i lägenheten vid tiden för dådet. Hon var också den som hittade offret efter att dådet inträffat. Men snabbt kunde polisen släppa de misstankarna och fokus flyttades över på den nu dömde mannen.

Enligt åtalsföreskriften gav gärningsmannen sig på offret i offrets hem i Gerby. Offret hade slagits och strypts och till sist huggits med en kökskniv i överkroppen. Enligt tingsrätten ska misshandelen ses som så allvarlig att gärningsmannen måste ha varit medveten om att döden var en trolig utväg.

I rätten svor gärningsmannen sig fri från skuld och hävdade att han inte minns något av vad som hänt, men Österbottens tingsrätt gick på åklagarens linje och dömde mannen för dråp. Mannen får tio års ovillkorligt fängelsestraff.

Gärningsmannens straff blev striktare än medeltalet för dråp i Finland. Tingsrätten gick på den linjen eftersom mannen dömts för flera andra brott de senaste tio åren.

Så sent som i augusti kom mannen ut ur fängelse efter att ha avtjänat ett fängelsestraff för grov misshandel. Också i det fallet ingick misshandel med kniv. Mannen var villkorligt frigiven.

Förutom fängelsestraff ålägger tingsrätten mannen att ersätta staten för rättegångskostnader och obduktion. Mannen ska också betala skälig ersättning till offrets nära anhöriga.

Diskussion om artikeln