Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

“Skräcken är att jag aldrig kommer att somna” – för skådespelaren Antonia Henn är insomnandet ett helvete

Från 2021
Uppdaterad 21.06.2021 11:52.
Antonia Henn sitter avklädd på en stol.
Bildtext Antonia Henn säger att sömnproblemen ibland känns orättvisa.
Bild: YLE/Barbro Ahlstedt

Att ligga i sängen och inte kunna somna är den värsta fasan skådespelaren Antonia Henn vet. Natt efter natt ligger hon vaken och känner sig fången i sin sömnlöshet.

Skådespelaren Antonia Henn har diagnosticerats med borderline, eller emotionellt instabilt personlighetssyndrom som det också kallas. Tidigare har hon haft ätstörningar. 

En svårighet som fortfarande är mycket aktuell är sömnproblemen och för Antonia är rädslan och otryggheten då hon inte kan sova det absolut värsta. 

– Att lamporna är släckta och jag ligger i sängen och ingenting händer – det är min största rädsla.

Antonia vet inte när sömnproblemen började, hon säger att det känns som om hon alltid har haft stora problem med att somna.

Antonia Henn
Bild: Barbro Ahlstedt

Disco i huvudet

Antonia beskriver det som att det ständigt tickar i huvudet. När hon har något att fokusera på är det lugnare, men annars känns det som om det pågick ett disco i huvudet.

– Det jag mest behöver av nattsömnen är en stunds tystnad i mitt tickande huvud.

Svårigheten är uttryckligen att hon inte somnar, men om hon somnar brukar natten sedan gå bra.

– Jag är inte rädd för mycket men jag är rädd för att ligga vaken och försöka sova. Nästan varje kväll är det ett flera timmar långt projekt att försöka sova.

Ibland känns sömnproblemen orättvisa.

– Varför kan jag inte bara få sova? Jag har insett att alla inte har det så här och det känns ibland så orättvist. Jag har nog gett upp tanken på att jag ska kunna få somna normalt.

Sömnmedicinerna förlorar effekt

Antonia tillåter sig själv att använda sömnmediciner ibland. 

– Med gott samvete tar jag min starkaste medicin en gång i veckan och det är den bästa kvällen. Sen har jag lärt mig att jag nog klarar av att arbeta också fastän jag är trött.

Orsaken till att Antonia inte vill använda sömnmedicin oftare är för att hon upplever att de snabbt förlorar sin effekt om de används långvarigt. Mer hållbara metoder hon använder för att somna är att läsa, lyssna på ljudböcker eller se på någon lugn serie. I situationer där inget av dessa fungerar tar hon till ett annat knep – att föreställa sig olika platser i detalj. 

– Jag brukar fantisera om hur mitt drömhus skulle se ut ifall jag skulle bygga ett. Det börjar redan från hur vägen till huset ser ut och jag funderar ut exakt var huset skulle ligga och hur tomten ser ut. Sedan börjar jag med tamburen och funderar ut minsta lilla detalj, vad finns på väggarna, hur listerna ser ut och så vidare.

Att planera huset är något som Antonia sparar till de mest hopplösa situationerna av sömnlösheten.

– Husplanerandet kan hjälpa och det är värdefullt och jag vill inte slita ut det. Det kanske låter som något skönt att ligga och planera ett hus, men det är inte skönt, jag gör det enbart för att undvika den där äckliga rädslan för sömnlösheten.

I Kroppen och livet berättar Antonia förutom om sömnproblemen också om sin diagnos och vad hon tänker om sin kropp idag och om mental hälsa överlag.