Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Malin Brännkärr återvänder till Kronoby – hoppas på mer samarbete inom kommunen

Uppdaterad 03.06.2021 09:26.
Malin Brännkärr
Bildtext Malin Brännkärr återvänder till jobbet som kommundirektör i Kronoby den 1 juli. Arkivbild.

Efter två år på Justitieministeriet återvänder Malin Brännkärr till jobbet som kommundirektör i Kronoby.

De senaste två åren har Brännkärr varit tjänstledig från kommundirektörstjänsten i Kronoby och fungerat som justitieminister Anna-Maja Henrikssons (SFP) statssekreterare.

När Yle Österbotten ringer upp Malin Brännkärr berättar hon att det varit ett svårt beslut som hon våndats över. Brännkärr skulle ha fått fortsätta som statssekreterare men hon valde Kronoby av flera orsaker, bland annat för att jobbet på Justitieministeriet är kopplat till ministerns och regeringens valperiod.

- Den största saken var att jag kände att jag inte var färdig. Jag hade bara varit 3,5 år ungefär när jag blev tjänstledig för att jobba som statssekreterare i två år. Jag hade för många tankar som jag ännu inte hade hunnit förverkliga eller diskuterat med politikerna för att kunna förverkliga. Det fanns mycket som var ogjort, säger Malin Brännkärr.

Är det några tankar som du kan berätta om?

- Det är små saker i många fall och vissa saker är större. Arbetet i en kommun är hela tiden en process som det sker utveckling i och den utvecklingen har förstås också i allra högsta grad pågått medan jag har varit borta.

Med sig i bagaget från Justitieministeriet har hon en hel del kontakter. Men också insyn i regeringens arbete.

- Jag räknar med att vårdreformen efter tio år nu kommer att gå genom också i riksdagen. Det är klart att det är en jättestor fördel att ha varit med på den här sidan och sett hur regeringen tänker, hur lagförslaget är utformat och sen på den andra sidan i kommunen få jobba med förverkligandet.

Diskussion som ibland kan ge fel bild av Kronoby

Brännkärr säger att det är ett bra Kronoby som hon återvänder till och hon tycker att vikarien Ulf Stenman gjort ett jättebrajobb.

- Jag kommer tillbaka till ett Kronoby där jag ser framemot att nya fullmäktige tillsammans med tjänstemännen ska kavla upp ärmarna och hitta en bra riktning framåt för Kronoby.

Vad har du för tankar och idéer för framtiden?

- Jag hoppas att man skulle kunna samarbeta inom kommunen, förstås också utanför kommunen men framför allt inom kommunen ännu bättre än vad man har gjort tidigare, att man ska kunna enas i svåra frågor. Debatt är alltid bra, diskussion är alltid bra, det är en fördel men ibland blir diskussionen polariserad och kanske till en del kan ge en fel bild av allt det goda som finns i Kronoby.

Frågan om landskapstillhörighet är en sak som har debatterats mycket inom Kronoby.

- Och det förstår jag väldigt bra, det är en stor fråga som kräver diskussion men jag hoppas att man skulle hitta en gemensam och bra lösning framåt via det som kommunen har velat, alltså att man kommer till ett avtal.

Brännkärr återvänder till jobbet i Kronoby den 1 juli. Hon har varit kommundirektör i Kronoby sedan 2015.

Nyhetsbyrån SPT var först med nyheten.

Artikeln uppdaterad 2.6.2021 klockan 14.47 med intervju med Malin Brännkärr.