Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Det görs för svårt att resa till Finland" – kritik mot lagförslag vars mål är att stoppa virusmutationer

Coronatestningsstation på Helsingfors-Vanda flygplats, 11.8.2020.
Bildtext Hur Finland lyckas få igång resandet in och ut ur landet på ett säkert sätt är en central fråga i hur samhället kommer på fötterna igen efter krisen, säger Vapaavuori.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

- Social- och hälsovårdsministeriets senaste lagförslag innehåller otaliga problematiska punkter som varken gynnar turismen eller underlättar säkerheten vid gränsen, säger Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.

Social- och hälsovårdsministeriet har bett om utlåtanden om att tillfälligt ändra smittskyddslagen och brottsbalken. Målet är att hindra coronasmittor från utlandet från att spridas i Finland.

Helsingfors stad, Vanda stad, Finavia och Finnair anser ändå att förslaget är problematiskt. Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC och Finlands Näringsliv EK är för sin del oroade över förslagets inverkan på sysselsättningen och ekonomin.

Vandas stadsdirektör Ritva Viljanen säger att regeringens förslag var en besvikelse.

– Resandet måste göras lättare, inte svårare. Förslaget stramar åt restriktioner istället för att luckra upp dem, säger Viljanen.

Ritva Viljanen nojaa pylvääseen.
Bildtext Vandas stadsdirektör Ritva Viljanen.
Bild: Nella Nuora / YLE

Hon påpekar att Finland ligger i framkanten vad gäller vaccinationer och enligt prognoserna har runt 70 procent av finländarna fått åtminstone den första vaccindosen i månadsskiftet juni-juli. Situationen blir också hela tiden bättre i Europa.

– Europa håller på att återhämta sig och vi måste hållas med i samma takt. Resebranschen håller redan på att komma igång och vi förlorar vår plats om vi gör det svårare att resa in samtidigt som andra öppnar upp, säger Viljanen.

Många egna motförslag

Den samlade sextetten kom med egna förslag om hur man borde öppna upp. Ute i Europa får man resa fritt mellan länder vars incidenstal är under 75, Finland borde införa samma regel, tycker de.

Enligt förslaget ska en person som kommer in i landet kunna visa upp ett färskt, negativt coronatestresultat och inom några dagar ge ett till negativt test utöver att hen sitter i en frivillig karantän. Det här är att kräva för mycket anser Viljanen.

Helsinki-Vantaa lentoasema. 26.3.2021
Bildtext Många jobbar redan nu med att kolla resenärernas dokumentation.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

– För stunden har bara två procent av de som reser in i landet bevis på att de fått två vaccindoser. Det betyder att ett negativt coronatest ännu länge kommer att vara det mest allmänna beviset för att man inte är sjuk, säger hon.

Att kräva en frivillig karantän på två veckor är ovanligt om man tittar på resten av Europa. Av 26 Schengenländer har 23 ingen karantän.

Kraven gäller inte under 13-åringar, men samtidigt vaccinerar man endast 16-åringar och äldre. Det gör att läget är väldigt oklart för 13- till 16-åringar som är ute och reser med familjen.

Det nya lagförslaget kräver också att myndigheterna kontrollerar intyg och coronatestar vid flygplatsen och hamnarna. Men om antalet resenärer ökar blir det logistiskt omöjlig att genomföra.

Matkustusliikenne alkaa taas Viron ja Suomen välillä. Ohjeita annetaan.
Bildtext Det skulle bildas långa köer i hamnarna om resenärernas antal ökar.
Bild: Katriina Laine / Yle

– Det är redan nu brist på hälsovårdspersonal i landet. Nu när det kommer in runt 1 000 personer i dygnet har vi 107 personer från hälsovårdssidan och 40-50 av Finavias personal som tar emot dem. Ni kan bara gissa hur många som krävs om vi går tillbaka till resenärsmängderna från år 2019 då 60 000 personer landade på Helsingfors-Vanda dagligen, säger Viljanen.

Jan Vapaavuori säger också att den kontroll som skulle krävas i hamnarna inte går att förverkliga. Det skulle ta tre timmar att tömma kryssningsfartygen på resenärer och bilar om alla måste gå via funktionärer som kollar dokumentationen eller tar coronatest - om resenärsantalet växer till det som det var före coronapandemin.

Är en elektronisk förhandsanmälan lösningen?

Vapaavuoris och Helsingfors förslag är att man istället skriver in i lagen att resenärerna ska göra en elektronisk förhandsanmälan innan man reser in i landet.

– Resandet måste göras lättare, men resenärerna ska också själv ta ansvar. Den elektroniska blanketten fungerar redan i andra länder och gör ankomsten smidigare, säger Vapaavuori.

Finavias VD Kimmo Mäki och Finnairs VD Topi Manner varnade för att tiotals år av arbete för att göra Finland attraktivt för turister och ett transitland mellan Europa och Asian kan gå i spillror om lagen gör det svårt att landa här nu, då resten av Europa öppnar.

Här kan du se hela informationsmötet som hölls på onsdagen. På finska.

Hur ska man stoppa coronasmittan från att spridas i Finland? - Spela upp på Arenan