Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kända kulturpersoner vill rädda Venedig – skickar öppet brev till Italiens ledning

Från 2021
Kanal i Venedig
Bildtext Under coronapandemin har inte många turister sökt sig till Venedig.
Bild: BACKGRID UK / AOP

Venedigs hotade miljö vållar bekymmer världen över, inte minst inom kulturlivet. En rad tungviktare inom bland annat musik och film har undertecknat en petition om räddning av staden.

Totalt 21 berömda kulturpersonligheter vädjar i ett öppet brev om att Venedig ska beviljas en specialställning "som inte bara skyddar stadens fysiska integritet utan även dess kulturella identitet".

Det är inte endast stadens ofantliga konstnärliga arv som behöver skydd. Också själva livet i staden, som "ger den dess själ", måste värnas, står det i appellen.

Brevet har undertecknats av Rolling Stones frontman Mick Jagger, regissörerna Francis Ford Coppola, James Ivory och Wes Anderson, skådespelaren Tilda Swinton och skulptören Anish Kapoor. Frankrikes tidigare kulturminister Françoise Nyssen har också skrivit under petitionen, i likhet med konstvetare och museifolk som Richard Armstrong, chefen för Guggenheimmuseet i New York.

Skyddsbarriärerna borde byggas ut

I petitionen framhålls att Venedig, ett av UNESCO:s världsarv, utgör en helt unik miljö, som nu håller på att bli ett jättelikt nöjesfält av Disneyland-typ. Dock kan Venedig inte heller tillåtas bli en museistad, där alla former av mänskligt liv är kontrollerat. Därför förordar brevet att staden får en specialstatus av samma slag som Louvren i Paris.

Enligt brevet vore det fint om man vid återgången till normala förhållanden efter pandemin kunde se över skötseln av hela området, och införa nya bestämmelser för turismen.

Undertecknarnas främsta krav är att barriärsystemet MOSE, vars uppgift är att skydda Venedig mot översvämningar, färdigställs, samt att stora kryssningsfartyg definitivt blir bannlysta från lagunen. Venedig är den tredje mest förorenade hamnstaden i Europa, och kryssningsfartygen är en väsentlig orsak till det.

Vidare bör skyddet av lagunens ekosystem förbättras. Alla typer av båttrafik ska kontrolleras bättre så att byggnaderna utsätts för mindre slitage av båtarnas svallvågor.

Bör grupper boka tid för besök?

Venedig har runt 55 000 invånare men lockar årligen ett mångdubbelt högre antal besökare. År 2019 gästades staden av 25 miljoner turister. Det är hög tid att ge kampen mot massturismens avarter högre prioritet, slår uppropet fast. Grupper borde kunna besöka staden bara efter obligatorisk reservation, och det bör införas regler för hur turister ska bete sig.

Petitionen efterlyser åtgärder mot att fler bostäder omvandlas till semesterlägenheter och Bed & breakfast-inkvarteringar. I stället ska långtidsuthyrning av bostäder gynnas.

Likaså bör näringstillstånden kontrolleras bättre. De krögare, butiksägare och underhållare som får sin utkomst av turistströmmen till Venedig är i dagens läge av mycket skiftande kvalitet, sägs det i appellen.

Undertecknarna vill även att kulturevenemang i Venedig planeras i samråd med myndigheterna.

Uppropet har skickats till Italiens president Sergio Mattarella, premiärminister Mario Draghi och kulturminister Dario Franceschini. Också regionen Venetos president Luca Zaia och Venedigs borgmästare Luigi Brugnaro hör till adressaterna.

Källor: Corriere della Sera, Die Presse

Diskussion om artikeln