Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Vi måste vara medvetna om att vi är övervakade" - presidentbesök på Örö i Kimitoön

Från 2021
Uppdaterad 02.06.2021 19:51.
Sauli Niinistö talar med värdar från Kimitoön på Örös kasernområde.
Bildtext Presidenten hade fullspäckat schema under sitt dagsbesök på Örö.
Bild: Amanda Vikman/Yle

President Sauli Niinistö besökte under onsdagen marinen på Russarö och Örö i Skärgårdshavets nationalpark. Enligt honom gjorde stridsövningarna intryck och visade att vår säkerhet är i trygga händer.

Presidenten kommenterade även nyheten om att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA under åren 2012–2014 spionerat på USA:s allierade med hjälp av den danska underrättelsetjänsten.

- Jag känner inte till situationen i Danmark och Sverige tillräckligt och har inte hunnit tala med deras ledare om saken, men jag har inte hört om att något liknande skulle ha skett i Finland. Rent allmänt måste vi vara medvetna om att man tittar och lyssnar på oss från alla möjliga håll. Något mer konkret från USA:s sida har jag heller inte hört, säger president Niinistö.

Sauli Niinistö
Bildtext Niinistö berättade även om hur det var då han befann sig på Örö som beväring.
Bild: Amanda Vikman/Yle

På Russarö följer president Niinistö bland annat den pågående övningen Ritva 21. På programmet stod skjutövningar, presentationer av sjömålsrobotbatteriets verksamhet och kustjägarnas stridsövning.

Han besökte även nationalparken och fick höra om dess unika flora och fauna.

"Skärgården är en orsak till den positiva utvecklingen i Kimitoön"

På Örö träffar presidenten Kimitoöns kommundirektör Erika Strandberg och fullmäktigeordförande Daniel Wilson. Strandberg var glad över besöket som är ovanligt i sitt slag.

- Jag tycker det är jättebetydelsefullt att ha haft honom på besök. Presidenten gör inte så många sådana här inrikesresor per år så vi är stolta över att han varit här, säger Strandberg.

Enligt henne är presidenten en god lyssnare som hellre ville höra vad de hade att berätta än att prata så mycket själv.

Erika Strandberg
Bildtext Presidenten skickade även hälsningar till bekanta på Kimitoön som Strandberg lovade framföra.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Det som jag tycker var värt att lyfta fram för honom är att det varit ett annorlunda, men också gott år och att vi haft positiv inflyttning de senaste åren. Företagare inom båt- och stugbranschen går framåt, vi har haft mycket besökare och trots att det varit ett besvärligt år har det även fört mycket gott med sig och vi tror starkt på framtiden.

Även Wilson tyckte det var väldigt trevligt att få träffa presidenten, vilket han inte hade gjort tidigare.

- Det var väldigt roligt och passande att få presidenten på besök till skärgården som till stor del ger karaktär och profil åt Kimitoön. Det är också skärgården som är en av de saker som driver den lyckade utvecklingen med inflyttning till kommunen, säger han.

Diskussion om artikeln