Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Inbrott hos Vanda teaterförening två veckor innan premiär - utrustning för 13 000 euro stals

Från 2021
Jesper Eklund spelar keyboard.
Bildtext Bland annat den här synten har tjuvarna i Vanda fört iväg. Jesper Eklund övade på den ännu för några veckor sedan.
Bild: Mathias Gustafsson / YLE

Vanda teaterförening håller på att slipa på de sista detaljerna inför premiären av Den fula ankungen. Stölden kunde inte ha kommit vid en sämre tidpunkt.

– Det är hemskt, det känns som en attack på ens eget barn att någon täcks göra sådant, säger Marie-Therese Olenius-Noopila från Vanda teaterförening. Hon har vuxit upp med teatern och har både stått på scenen och jobbat med allt bakom kulisserna.

Föreningens hela ljudutrustning stals från spelplatsen vid Gamla forsen i Helsinge kyrkby natten mellan söndag och måndag.

– Högst antagligt har de lirkat upp låset, tagit sakerna och sedan satt låset tillbaka. När vi på måndag eftermiddag försökte öppna ville nyckeln inte först gå in i låset men vi fick upp det till slut och märkte att allting försvunnit, säger Olenius-Noopila.

Tjuven eller tjuvarna har gått iväg med allt från högtalare till synt, mottagare, monitor, antenner och allt som har med mikrofonerna att göra.

– Tjuvarna har rullat iväg med utrustning för långt över 13 000 euro. Vi har dessutom hunnit använda allt bara i en produktion, då vi gjorde Mästerkatten i stövlarna år 2019. Det grämer oss, säger Olenius-Noopila.

En scen ur pjäsen Mästerkatten i stövlar. Skådespelarna sjunger.
Bildtext Så här såg det ut på scenen 2019, skådespelarna hördes bra till publiken tack vare de nya mikrofonerna.
Bild: Vanda teatersällskap

Hon beskriver det som ett slag i magen efter pandemiåret. Föreningen hör till en av de få amatörteatrar som bestämt sig för att sätta upp en pjäs trots att det varit osäkert på grund av restriktionerna.

– Som om det inte redan var tillräckligt svårt, suckar Olenius-Noopila.

“The show must go on” som det heter, och ännu på måndag kväll efter att stölden upptäcktes övade ensemblen på pjäsen. De fick helt enkelt skrika för att höras över forsen som ligger intill scenen.

Syskonen anka dansar.
Bildtext Det forsande vattnet ligger nära scenen. Bild från repetitionerna för några veckor sedan.
Bild: Mathias Gustafsson / YLE

- Det ska spelas premiär den 13 juni om vi så måste skrika över motorcyklar, flygplan och forsen. Det är bara att kämpa på!

Polisen säger att chanserna att få fast tjuvarna är små. Det finns ingen kameraövervakning på området och hittills har heller inga vittnen till det skedda anmält sig.

Föreningen hoppas nu på hjälp av allmänheten. Om något av stöldgodset dyker upp till försäljning vill de gärna höra om det.

En lista på det som stals hittar du här.