Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i dag: Nu börjar allvaret – Lejonen möter farligt Tjeckien i kvartsfinalen

Från 2021
Uppdaterad 03.06.2021 13:35.
Marko Anttila.
Bildtext Marko Anttila blev hjälte i kvarten 2019. Blir han det igen?
Bild: HHOF-IIHF Images/All Over Press

Det är kvartsfinalsdags i ishockey-VM i Riga. Vinn eller försvinn – det är nu som det gäller för Lejonen. Det första hindret på vägen mot ett andra raka VM-guld: Tjeckien.

Finland–Tjeckien

Herr-VM i ishockey, kvartsfinal i Riga, Lettland

Start klockan 20.15 torsdagen den 3 juni. Yle Sporten följer matchen i en liveblogg på webben.

Utgångsläget: Fördel Finland – eller?

I ett skrällarnas VM klarade Lejonen sig ur gruppspelsfasen med högt betyg.

Kazakstan stod för den enda överraskande förlusten och även om det krävdes förlängning mot Lettland och straffar mot Kanada var Finland faktiskt rätt övertygande. Åtminstone i jämförelse med resten av landslagen i farten i Riga.

Flera andra toppnationer har haft svårigheter att leverera. Sveriges Tre Kronor är praktexemplet, men Tjeckien har inte heller levt upp till förväntningarna.

Tjeckerna har ett rätt starkt lag på pappret. I premiären mot det ryska laget såg de hyfsat farliga ut. Men efter uddamålsförlusten då har de kämpat med att stå för en solid insats mot ett starkt motstånd.

Schweiz var bättre med 5–2. Belarus och Danmark föll först efter ordinarie speltid.

Men gruppspelets sista match mot Slovakien gick till Tjeckien med hela 7–3. Jo, efteråt medgav den slovakiske lotsen att hans mannar varit ovanligt nervösa och slarviga. Men siffrorna talar ett tydligt språk. Det här kommer knappast att bli en lätt match för Lejonen.

Men det blir inte lätt för Tjeckien heller. Det medgav tränaren Filip Pesan efter matchen mot Slovakien:

– Finland är ett välorganiserat lag. De har mycket talang och är vältränade så vi har inte råd att göra misstag mot dem. De är regerande världsmästare, det kommer att bli tufft. Men jag tror att vi kan slå dem.

Sen ska vi också minnas att Finland för en gångs skull går in i matchen som förhandsfavoriter. Då det gick vägen 2019 var Lejonen enorma underdogs i såväl kvarten, semin som finalen. Vad innebär det för Jukka Jalonens taktik?

Tidigare möten

Senast Finland och Tjeckien möttes i VM-sammanhang var 2017. Då var tjeckerna starkare med 4–3 efter straffar.

Men eftersom det handlar om rätt Europabetonade lag kan vi ta en närmare titt på den här säsongens EHT-matcher. Finland vann de två första (4–3 och 2–1) men i genrepet på hemmaplan var tjeckerna starkare.

– Vi lyckades hålla jämna steg med finnarna i EHT den här säsongen, det här kommer att bli en bra match, konstaterade Pesan.

Det råder det knappast något tvivel om.

Håll ögonen på

Finland – Marko Anttila

”Löikö Mörko sisään?”

Det var i kvartsfinalen 2019 som Anttila satte sitt första av totalt fyra mål i turneringen. Puckarna har inte studsat hans väg den här turneringen så här långt, kanske det är dags att vända på den trenden?

Kedjan med Anttila, Hannes Björninen och Saku Mäenalanen har hållits ihop i praktiken hela turneringen och spelat ytterst bra, ska vi minnas.

Tjeckien – Dominik Kubalik

Ett av NHL-namnen som förstärkte landslaget inför VM. Och har levt upp till förväntningarna. Är med sina 3+3 Tjeckiens poängligaetta och en viktig spelare mot Finland också.

Det är inte heller någon överraskning. Stod för 17 baljor och sammanlagt 38 poäng i Chicago Blackhawks den gångna säsongen.

Tipset: Oerhört jämnt, men det här klarar Finland

Det ska konstateras direkt: det finns inget utrymme för en lika svag inledning som mot Kanada. Men det vet Jukka Jalonen, Marko Anttila och förhoppningsvis också resten av landslaget.

Det här finländska landslaget har visat att de hittar ett sätt att vinna matcher, oavsett hur matchbilden ser ut. Tjeckien har inte varit lika övertygande mot bra motstånd.

Ibland räcker det med att så pass små marginaler är på ens sida.

3–2 till Finland.

Finlands laguppställning mot Tjeckien:

Målvakt:

Juho Olkinuora (reserv: Harri Säteri)

Första formationen:

Saku Mäenalanen – Hannes Björninen - Marko Anttila
Tony Sund - Miika Koivisto

Andra formationen:

Arttu Ruotsalainen - Anton Lundell - Niko Ojamäki
Olli Määttä - Oliwer Kaski

Tredje formationen:

Jere Innala - Petri Kontiola - Iiro Pakarinen
Atte Ohtamaa - Ville Pokka    

Fjärde formationen:

Teemu Turunen - Mikael Ruohomaa - Jere Sallinen
Petteri Lindbohm - Kim Nousiainen

Utanför laguppställningen: Janne Juvonen, Mikael Seppälä, Axel Rindell, Jere Karjalainen, Peter Tiivola och Valtteri Puustinen.

Diskussion om artikeln