Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Den försvunne 85-årige Nykarlebybon hittades död i vattnet i Gamla hamn i Jakobstad – polisen tackar allmänheten för all hjälp

Från 2021
Uppdaterad 03.06.2021 17:25.
En dykare skymtar i vattnet vid en hamn.
Bildtext Dykningar pågick i Gamla hamn i Jakobstad efter den försvunna mannen.
Bild: Yle/Mårten Wallendahl

Den 85-årige minnessjuke Nykarlebybo som försvann i december har hittats död i sin bil. Bilen hittades i vattnet i Gamla hamn i Jakobstad på onsdag kväll och kroppen har bärgats.

Den 85-årige minnessjuka Nykarlebybo som försvann före jul i Jakobstad har hittats död. Hans bil upptäcktes i vattnet i Gamla hamn i Jakobstad efter flera månader av letande i ett stort område.

Flera räddningsenheter, polis samt ett dykarteam fanns på plats vid hamnen för att bärga den döde på onsdagskvällen. Enligt manskapet på plats finns i detta skede inga misstankar om brott.

Det råder inget tvivel om vem den funne personen var, eftersom bilen tillhör Nykarlebybon Sven-Erik Österlund som försvann i december.

Taxibåten MS Mässkär stötte på bilen

Det var alltså, som man misstänkte, Sven-Erik Österlunds bil som hittades i vattnet vid Gamla hamn på onsdagskvällen. Taxibåten MS Mässkär hade ett par gånger stött på bilen, som låg i vattnet, under ytan. Besättningen meddelade på onsdag räddningsverket att man stött på något stort föremål, varefter räddningsenheter och dykarteam skickades ut till hamnen.

- Det var den bilen som Sven-Erik Österlund färdades med då han försvann och vi påträffade en avliden mansperson som vi fick bärgad under kvällen. Allt tyder på att det är fråga om Österlund, som fanns inne i bilen. Den officiella identifieringsprocessen är på gång, säger kriminalkommissarie Ove Storvall på Jakobstadspolisen.

Inga brottsmisstankar

Enligt Storvall finns det inga misstankar om brott. Nu fortsätter polisutredningen med en lagstadgad dödsorsaksutredning.

- Vi hade för avsikt att med ekolod gå igenom de platser där det fanns möjlighet att köra ner i vattnet, men det skulle ha påbörjats först nästa vecka, säger Storvall.

Myndigheterna misstänkte starkt att bilen fanns under vatten på någon plats, eftersom alla efterspaningar till lands var resultatlösa och bilen sannolikt skulle ha påträffats. 

Mobiltelefon skulle ha underlättat

Ifall Österlund hade haft en telefon med sig, hade efterspaningarna varit enklare, eftersom man kunnat avgränsa området han försvunnit på. Storvall säger att utvecklingen där allt flera har telefon med sig underlättar efterspaningarna.

- Eftersom Österlund rörde sig med bil och hade en hel del kontanter med sig kunde han potentiellt ha rört sig på ett flera tusen kilometer vitt område, vilket gjorde det svårare att avgränsa spaningarna, säger Storvall. 

Att polisen nu fått motta en mängd tips från allmänheten och även haft mycket hjälp från frivilliga har varit av stor betydelse för myndigheterna. 

- Jag måste säga att folk har varit väldigt hjälpsamma. Så jag lyfter på hatten för alla de som gått ut i skog och mark och stött myndigheterna med dyrbart frivilligarbete. Vi står i stor tacksamhet till dom som engagerar sig på det här sättet, säger Storvall. 

Ovanligt utdraget försvinnande

Enligt Storvall är det myndigheternas skydlighet att leta efter försvunna personer tills man finner dem. Men att det går så pass länge som i detta fall är ovanligt och har under de senaste 20 åren skett några få gånger.

- Man måste prioritera ärenden där det finns andra intressen, så vi har inte lagt överväldigande resurser på efterspaningarna. Såväl gränsbevakningen som civilpersoner har gett väldigt bra handräckning, säger Storvall. 

För Jakobstadspolisen är detta något av en milstolpe eftersom mysteriet med den försvunne mannen varit ovanligt utdraget.

- Man har gått och funderat på det här lite varje dag, så visst är det fint att vi kommit så här långt, konstaterar Storvall.