Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Axplock ur Sibbos konstsamling skapar varm sommarutställning

Från 2021
Uppdaterad 03.06.2021 20:40.
Galleribyggnaden i Nickby är ett gammalt stenhus.
Bildtext Galleri Pesulas dörr står öppen till sommaren.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

För första gången har verk ur kommunens konstsamling sammanställts till en utställning. I galleri Pesula visas bland annat somriga Sibbolandskap.

Miljön är sommarvarm och -vacker redan utanför galleri Pesula i Östanåparken i Nickby. Stämningen är inte mindre ljus och inspirerande inne i sjukhusets gamla tvättstuga.  

– Det här rummet innehåller så mycket ljus. Här var det roligt att hänga upp utställningen Axplock, säger bildkonstnär Maikku Huovila.  

Vi står inne i det största av de tre rum som utgör galleriet. På väggarna dominerar stora färgvarma dukar, vid fönstret har skulpturen Ett lättare alternativ av Airi Salosmaa hittat sin plats.

– Alla tre rum har lite olika stämningar, hit har jag koncentrerat blommor och allt det som finns i sommarmiljön, säger hon.

Maikku Huovila inne i galleri Pesula.
Bildtext Maikku Huovila är kurator för Axplock.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Maikku Huovila gick igenom hela Sibbo kommuns konstsamling för att hitta verk till utställningen. Samlingen omfattar 250 verk av över 100 konstnärer.

– Jag tänkte gult och så feelis, då jag såg på samlingen. Med den känslan har jag valt de verk som nu finns på utställningen. Uppgiften var intressant.

Slutreslutatet presenterar konst av bland annat Carin Bengts, Nina Sivén, Per Slätis, Caj Bremer, Winfrid Zakowski och Osmo Isaksson. Huovila tror inte att Sibboborna riktigt vet om att kommunen har en stor konstsamling.

– Vi Sibbokonstnärer har i många år undrat hurdan vår konstsamling är. Nu är det jättefint att kulturnämnden har kartlagt hela samlingen. Det finns mycket kreativt vi kan göra med den kunskapen, säger Maikku Huovila.

Carin Bengts vid sin tavla.
Bildtext Carin Bengts och konsten att måla ljus.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

På paradplats i rummet finns ett sommarfönster. Tre stolar är placerade under ett parasoll, kring ett litet bord. En jordgubbstårta och en prunkande äng ger många sommarpoäng. Frestelsen att kliva in Carin Bengts tavla Jordgubbstårtan är stor.

– Varsågod och sitt ner bara, säger hon med ett skratt. Jag blev mycket glad då jag såg att den här tavlan är med på Axplock. Jag är glad att Sibbo kommun äger den.

I Sibbos samlingar finns en handfull verk av Carin Bengts, Sibbobo som hon är. Hon målar ofta varma miljöer men utan människor. 

– Visst finns där människor. Du måste bara själv sätta dit dem. Skulle jag sitta där, så skulle jag dricka te och njuta och kanske prata med någon, säger Bengts.

Ofta verkar det som om hon hade en hemlig färgtub med bara magisk värme.

– Det var snällt sagt, men det är bara teknik det är fråga om och desto mer konstigare. Jag är ute efter att måla stämningar, motivet är mindre viktigt. Jag behöver något att måla ljuset på.

Utställningen Axplock visas till mitten av juni.

Tavlor på utställning i galleri.
Bildtext Bakom Pär Slätis målning i det bortersta rummet gör Bo Haglund upp med annekteringen av Östersundom.
Skulptur på utställningen Axplock.
Bildtext Winfrid Zakowskis skulptur Vega består av virke från ett Sibbofartyg med samma namn.
Bild: Yle/Mikael Kokkola