Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israeliska oppositionen överens om ny regeringskoaliton – men Netanyahu kommer att göra allt för att fälla den

Uppdaterad 03.06.2021 10:26.
Benjamin Netanyahu (till vänster) väntas göra sitt allt för att fälla Yair Lapids "förändringskoalition" innan den kan tillträda.
Bildtext Benjamin Netanyahu (till vänster) väntas göra sitt allt för att fälla Yair Lapids "förändringskoalition" innan den kan tillträda.

Strax före tidsfristen gick ut kunde oppositionsledaren Yair Lapid meddela att han, tillsammans med sju andra partiledare, hade lyckats komma överens om en ny regeringskoalition. Om den här spretiga koalitonen godkänns av det israeliska parlamentet, så tvingas premiärminister Benjamin Netanyahu avgå efter tolv år vid makten. De flesta bedömare tror att han kommer att göra sitt yttersta för att fälla den nya "förändringskoalitonen" innan den kan tillträda.

"Jag lovar er, herr president, att den här regeringen kommer att arbeta för att tjäna alla medborgare i Israel, också dem som inte är medlemmar i den och kommer att respektera dem som är emot den, och den här regeringen kommer att göra allt i sin makt för att ena alla delar av det israeliska samhället." Det sa den israeliska oppositionsledaren Yair Lapid till president Reuven Rivlin klockan 23.35 på onsdag kväll, enligt Jerusalem Post.

Det var 25 minuter före Lapids tidsfrist för regeringsbildningen gick ut.

Den nya koalitionsregeringen, som nu eventuellt kommer att göra slut på Benjamin Netanyahus långa era, beskrivs som osannolikt spretig.

Enligt överenskommelsen ska partiledaren för det nationalistiska högerpartiet Yamina, Naftali Bennett, få sitta de första två åren på den roterande premiärministerposten. Bennett beskrivs som en hårdare högerhök än Netanyahu.

De två första åren skulle den tidigare journalisten Yair Lapid, som leder sitt sekulära mittenparti Yesh Atid, vara finansminister, innan han skulle ta över premiärministerposten efter Bennett.

Yair Lapid, Naftali Bennett och Mansour Abbas (från vänster till höger) då de undertecknade koalitionsöverenskommelsen strax före nattens tidsfrist den 2 juni. Abbas leder ett av Israels arabiska partier.
Bildtext Yair Lapid, Naftali Bennett och Mansour Abbas (längst till höger) undertecknade koalitionsöverenskommelsen i ett hotell i Tel Aviv på onsdag kväll.

I den tilltänkta regeringskoalitionen ingår den "Blå-vita" centeralliansen under ledning av Benny Gantz, nationalistiska Israel Beiteinu under ledning av Avigdor Lieberman, de två socialdemokratiska partierna Labour och Meretz och dessutom Nya Hoppet, ett center-högerparti lett av Gideon Sa'ar.

Det mest anmärkningsvärda är ändå att också det arabisk-israeliska islamistiska partiet Raam (Förenade arablistan), lett av Mansour Abbas ska ingå i den här så kallade "förändringsalliansen". Det skulle i så fall vara första gången som Israels arabiska minoritet fanns representerad i regeringen. Abbas har inte begärt några ministerportföljer, men vill förstås främja palestiniernas ställning, både för dem som är israeliska medborgare och dem som finns på Västbanken.

Andra partier som företräder den arabiska minoriteten i Israel har redan meddelat att de inte stöder regeringskoalitionen.

Netanyahu kommer att kämpa med näbbar och klor

Den nya regeringskoalitionen skulle alltså bestå av allt från ultranationalistiska bosättarvänner och sekulära vänsterpolitiker till arabiska islamister.

Först måste den här nya koalitionen få grönt ljus i det israeliska parlamentet, Knesset, där de åtta partierna har en så liten majoritet som möjligt (61 av totalt 120 mandat).

Det är oklart när omröstningen i Knesset kommer att hållas. Lapid vill förstås att det ska ske så snabbt som möjligt, men enligt israeliska medier kan Knessets talman Yariv Levin, som tillhör Netanyahus Likud-parti, försöka skjuta upp omröstningen med upp till 12 dagar.

Enligt de flesta israeliska bedömarna kommer Netanyahu och hans anhängare nu att göra sitt allt för att hindra den nya koalitionen från att godkännas av Knesset. Övertalningskampanjen pågår för fullt bland tveksamma parlamentariker som tillhör de tilltänkta regeringspartierna.

Upprörda anhängare till Netanyahu samlades i Tel Aviv för att protestera mot den tilltänkta regeringskoalitionen.
Bildtext Upprörda anhängare till Netanyahu samlades i Tel Aviv för att protestera mot den tilltänkta regeringskoalitionen.

Om regeringskoalitionen skulle godkännas av Knesset, så blir det ändå svårt för en så här spretig koalition att styra landet. Det främsta som förenar de här partiledarna är viljan att bli av med Netanyahu.

Enligt israeliska Haaretz är det ändå den omstridde och korruptionsanklagade Netanyahu som själv "skapat" den här regeringskoalitionen. Enligt tidningen lyckades Netanyahu förvandla sin tidigare beundrare Bennett till sin fiende i samband med den senaste valkampanjen, då han anföll Bennett hårt.

Efter valet i mars var det dessutom Netanyahu som, för första gången, började förhandla med Mansour Abbas om ett eventuellt stöd från Raam för sin regeringskoalition. Det är alltså, enligt Haaretz, Netanyahu själv som legitimerat samarbetet med Abbas parti.

Haaretz och många andra israeliska bedömare konstaterar dessutom att om den här regeringskoalitionen faktiskt tillträder, så kommer Netanyahu inte att försvinna någonstans. Han kommer att bli en farlig oppositionsledare.

Källor: Reuters, AP, Haaretz, Jerusalem Post, BBC, SR