Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centerbasen höjer profilen: "Finansministern och statsministern står för regeringens linje"

Statsminister Sanna Marin och finansminister Annika Saarikko utanför Ständerhuset i maj 2021
Bildtext Statsminister Sanna Marin (SDP) och finansminister Annika Saarikko utanför Ständerhuset i maj. När bilden togs var Saarikko kulturminister. Efter det har mycket hänt.

Nya finansministern Annika Saarikko (Centern) betonar starkt finansministerns roll i regeringsarbetet. Det här märktes då statsminister Sanna Marin (SDP) och  Annika Saarikko träffade de politiska journalisterna.

Regeringens två absolut tyngsta ministrar fick många frågor om ekonomi och skatter.

Både Marin och Saarikko betonade betonade återuppbyggnaden efter coronakrisen.

 - Vi måste ha resurser att åtgärda både produktivitetsunderskottet och finansunderskottet, sa Saarikko. Den låga nativiteten försvagar vår ekonomi. En stor familjeledighetsreform är på väg till riksdagen och det behövs satsningar på arbetskraftsinvandring.

Det var också här som Annika Saarikko lyfte fram finansministeriet som ett "hållbarhetsministerium". 

- Finansministeriet svarar för att pengarna räcker och de riktas rätt, konstaterade Saarikko.

Finansministern formulerar tillsammans med statsministern regeringens linje, anser Saarikko.

 “SDP stöder landskapsskatten - Centern vill inte ha skärpta skatter”

Båda partiledarna är övertygade om att den stora hälsovårdsreformen kommer att klubbas av i riksdagen före sommarpausen.

Men det pågår en dragkamp i regeringen om finansieringen av hälsovårdsreformen. Vänsterförbundet har meddelat att partiet inte kommer att trycka på ja-knappen i fall landskapen inte får beskattningsrätt. Den här diskussionen pågår ännu.

- Socialdemokraterna stöder landskapsskatten, konstaterade statsminister Sanna Marin. Pengarna och beslutsfattandet ska på riktigt finnas i samma händer.

Centerbasen Saarikko konstaterar att det har tagit många regeringar femton år att få hälsovårdsreformen så här långt och att det viktiga nu är att strukturerna ska bli rätt.

- Centern har förbundit sig till att landskapsskatten inte ska skärpa beskattningen, säger Saarikko och duckar för frågan om landskapens beskattningsrätt. Reformen avancerar stegvis. 

Avgörande för om landskapen får beskattningsrätt är vilka andra uppgifter än hälsovård och räddningstjänst som flyttas till landskapen, säger Centerbasen och säger att hon inte förstår varför just den här frågan har hettat till.

- Landskapsskatten bereds enligt regeringsprogrammet, säger Saarikko.

Vilka andra uppgifter som landskapen eventuellt kan ta över vill ingendera av partiledarna precisera.

- Hälsovården och räddningsväsendet är nu på bordet, svarar Marin. Övriga uppgifter diskuterar regeringen senare. Inga beslut finns ännu.

“Tiden och handlingarna utvisar hur regeringen lyckas”

Det finns uppenbart olika åsikter inom regeringen om marschordningen. Saarikko får frågan om varför frågan väcker så mycket passioner.

- Jag är också förvånad över den här diskussionen, svarar Saarikko och hänvisar till det annalkande kommunalvalet.

Grundförutsättningen är att skatterna inte höjs och därför bereds det noggrant i finansministeriet, säger Saarikko.

Efter de dramatiska ramförhandlingarna har det talats om en kassaskåpsöverenskommelse mellan regeringens två stora partier, SDP och Centern. Att en sådan överenskommelse skulle finnas förnekas bestämt av statsministern Sanna Marin.

- Regeringen har fem partier och vi kommer överens tillsammans. Det är också viktigt att samarbetet mellan statsministern och finansministern fungerar, kommenterar Marin.

Annika Saarikko påminner om att mycket har hänt sedan den nuvarande regeringsbasen skapades och att världen har förändrats i grunden.

 - Tiden och handlingarna utvisar hur regeringen lyckas, sammanfattar Saarikko. Förutsättningar finns i alla fall.

Inga besked om inkomstbundet arbetslöshetsskydd

Partiledarna får också frågan om ett stort sysselsättningspaket kan klubbas igenom utan nedskärningar i det inkomstbunda arbetslöshetsskyddet. Båda partiledarna levererar runda svar.

- Jag har undvikit att binda mig vid några lösningar på förhand och besluten fattas senare, svarar statsminister Sanna Marin.

- Centern vill satsa på sysselsättningsåtgärder och garantera den ekonomiska hållbarheten, upprepar finansminister Annika Saarikko.