Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

Norrena & Frantz: "Min man jagar varje veckoslut, själv hinner jag knappt gå ut med hunden"

Man med jaktkläder och gevär hoppar högt i luften
Bildtext Tjolihoo! Veckoslut! Inte ett bekymmer i världen!

En hobby kan göra livet så mycket roligare. När vardagen känns trist och grå kanske frimärkssamlingen, tv-spelet, yogapasset eller matlagningskursen är det som ger en välkommen guldkant på tillvaron.

Men den enes guldkant kan vara den andres skavsår.

Vad händer i en relation när den ena parten har en hobby som tar upp mycket tid och energi? Det frågade Relationspodden nyligen, och svaren dröjde inte.

Vi noterar att det tycks finnas en könsskillnad här

För att hårddra: när en man hittar en ny hobby slukas han upp med hull och hår, köper attiraljer och utrustning och nördar in sig ordentligt.

Bland kvinnor verkar ett sådant beteende vara mera ovanligt. Många av de kvinnor som skrev nämner att de försöker få in en arbiskurs eller ett träningspass i vardagen, men att det ofta just är hobbyn som prioriteras bort när jobb och familjeliv slukar tid.

Samtidigt skrev flera män att de skulle önska att partnern hittade en egen hobby som skulle vara på samma nivå som mannens. Att det skulle kännas bättre att åka iväg på en hobbyhelg när man vet att partnern kommer att göra det samma ett annat veckoslut.

Hannah Norrena och Eva Frantz står rygg mot rygg.
Bildtext Hannah Norrena och Eva Frantz

Precis som då det gäller ekonomi och fördelning av hushållsarbete kan det vara lönt att slå sig ner, förhandla, kompromissa och göra en plan.

Självklart unnar man sin partner intressen och meningsfulla fritidsaktiviteter, men om hobbyn börjar kännas mera relevant är kärleken har någonting gått snett.

Hör mera om det här i Relationspodden! Vi får bland annat besök av ett par som båda har rätt skrymmande och tidskrävande hobbyer, men ändå har lyckats nå en fungerande kompromiss.

Då partnerns hobby tar över livet och hemmet
Då partnerns hobby tar över livet och hemmet - Spela upp på Arenan

Här kan du läsa några av de berättelser vi fick in under veckan.

Jobbet, firman och båten tar upp all hans tid, medan jag sköter hem och barn

Min sambo har hållit på med ett båtprojekt under hela vårt förhållande, all hans fritid går åt till projektet. Av mig förväntas att jag ska sköta barnen och hushållet.

För några år sedan fick jag honom att förstå att jag en eller två kvällar i veckan har rätt att fara på t.ex. jumpa eller någon kurs och då är han ansvarig för barnen. 

Skulle inte kärleken vara så stark skulle jag inte uthärda detta, men vad är rimligt att acceptera? Borde jag ännu kräva uppdelning av hushållssysslor? 

Anne 40 år

Om hon accepterar mina hobbyer hejar jag på när hon köper handväskor

Ni undrade om män aldrig blir irriterade på någon hobby som partnern ägnar sig åt?

Nä, i regel blir vi mer irriterade på den ringa förståelse våra hobbyer får. Det finns inte så många kvinnor som samlar på tändsticksaskar, fickur eller har en enorm passion för rörförstärkare.

Personligen uppmuntrar jag min fru i hennes intresse för vintagehandväskor. Det är trevligt att unna sig någonting.

Om något skapar glädje i vardagen, är det väl sjysst att inte ta bort det av den andra?

Hobbyman 45

Leende kvinna håller upp hanväska framför sin bara överkropp
Bildtext Titta så fin! Den kostade skjortan! Bokstavligt talat.

Jag vet att mina hobbyer äter upp för mycket tid, men kan inte sluta

Jag är en person som inte kan sitta still och måste hela tiden hålla på med något. Det har gått för långt och mina hobbyer tar upp all min lediga tid. 

Min partner har uttryckt att hen känner sig åsidosatt. Jag har därför hela tiden dåligt samvete när jag utför mina hobbyer. Men jag kan inte sluta så där bara.

Jag tycker ju om mina hobbyer och jag bär mycket ansvar inom mina föreningar.

Mångsysslaren, under 30

Önskar att frun hade en hobby, så det blev jämnare

Jag blir främst galen på att frun inte har någon hobby alls. Det blir obalans i mängden egentid i äktenskapet och med en 3-åring hemma så vill man ju pusta ut emellanåt. 

När jag åker på hobby (musik, bandverksamhet) och ser att frun är trött får jag lätt dåligt samvete fast hon påstår sig tycka att det är helt ok.

Man med gitarr 37 år

Får spunk av Dungeons  & Dragons

Min partner spelar D&D. Jag hatar det, jag får spunk när jag hör honom spela med sina vänner. 

Sen får jag dåligt samvete för han är världens bästa partner och förtjänar verkligen denna hobby. Så jag plockar fram hörlurarna och lyssnar på något annat. 

Andra spel han spelar irriterar mej inte alls.

Maria 29år

man spelar tv-spel och jublar, kvinna ser tveksamt på honom
Bildtext Ack om det blott vore Tetris ...

Formulan styr vårt liv

Min man blev intresserad av Formel 1 för något år sen. I början försökte jag vara en stöttande hustru och tittade också lite på tävlingarna och ställde frågor. 

Ganska snabbt kom ändå känslan av att formulan styr våra liv på veckosluten då det är säsong. Det räcker ju förstås inte att bara titta på tävlingen på söndag utan också långa övningar och tidskörningar ska det tittas på med hög volym - för man måste ju höra vad de säger och barnen har så mycket oljud! 

Det där oljudet är ju så irriterande om man inte själv är intresserad.

Stöttande och kärleksfull hustru 30

Den nattliga kalsonggymnasten

Min man har en hangup på att han ska träna varje dag, ens lite grann. Han har hållit på med detta i flera år, och man kan ju tänka sig att det är en bra sak men jag blir vansinnig när han halv tolv på natten börjar härja i vardagsrummet iklädd endast kalsonger!

Så tränar han kanske 15 min och efter det kommer han i säng klibbig och svettig. Yäk!

Han ska också träna om han är sjuk vilket jag tror att kan vara farligt.

Jag blir vansinnig.

Kvinna 37

Man i kalsonger gär tänjningsövningar
Bildtext Natti natti älskling, jag kommer strax och lägger mig jag också!

Hockeyn är hans allt

Min partners liv består av hockey, hockey och hockey. Det är träningar, träningsläger, matcher, hockey på tv samt det konstanta samtalsämnet med kompisar.

Jag fick en smärre chock i början av förhållandet, men hanterade det genom att skaffa egna hobbyer som tar även de upptar mycket tid. 

Det känns nog bra att ha något att sysselsätta mig med, men ibland känns det ledsamt att aldrig vara prio ett. Jag undrar om jag flyr ensamheten med mina hobbyer.

Hockeywife 26

Han jagar och jagar ...

Jag är glad för att min man har en hobby som är så viktig för honom men då jaktsäsongen pågår känner jag mej väldigt ensam. 

Vi har tre små barn så vi lever i en rätt så hektiskt vardag. Min man säger att han förstår mig, men ändå känns det som om jakten många gånger väger tyngre än tid med familjen. 

Sedan vårt andra barn föddes har vi kommit överens om att han bara ägnar sig åt jakten en dag per veckoslut.

Ändå känns den jaktfria dagen stressig, för då måste vi noga prioritera vad vi ska satsa på att göra. Ska min man t.ex. fixa gårdsarbeten, ska jag ta min chans och unna mej lite egentid eller ska vi ha familjedag och göra något roligt allihop!? 

Det känns hemskt att medge, men jag är nog avundsjuk på min man som får "hobba" så här mycket under småbarnsåren då jag själv känner att jag knappt hinner gå ut med hunden. 

Ett stort plus är dock det härligt goda och fina köttet som min jägare fyller frysen med.

Jaktänkan 34

Spel är livet! Till all lycka håller hon med

Det började 2010 med ett brädspel av den mer strategiska sorten. Nu är vi uppe i över 170 spel plus tilläggsdelar.

De största kommer i sex stora lådor och väger väl cirka 30 kg. Spelen fyller hyllor, golv och garderober. 

Men min fru gillar också brädspel, till all lycka. Annars hade jag aldrig fått skaffa så här många.

Thomas, 41