Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Storbygget håller tidtabellen och nu möbleras Wärtsiläs nya kontor på Vasklot i Vasa: "Känns verkligen bra"

Uppdaterad 03.06.2021 13:39.
Mansperson i blå skjorta och kavaj står framför nybyggd kontorsbyggnad.
Bildtext Tommy Grannas, fastighetschef på Wärtsilä, har i över fyra år jobbat för att få se bolagets nya utrymmen på Vasklot ta form. I bakgrunden kontorsbyggnaden där personalen får flytta in i höst.

I höst flyttar personalen in i den nya kontorsbyggnaden, om coronasituationen tillåter det. Också i övrigt framskrider Wärtsiläs nybygge på Vasklot enligt tidtabellen och fastighetschef Tommy Grannas är nöjd.

Solen blänker i fönsterglasen på det som är det nya kontorshuset i kvarteret på Vasklot som nu helt och hållet fyllts av Wärtsiläs olika nybyggen. Huvudentreprenören för kontorsbygget blev rentav klara ett par veckor i förväg, berättar Tommy Grannas belåtet.

- Nu har vi fått ta emot byggnaden och håller på med att möblera och installera it-nätverket, säger Grannas.

Vad gäller de övriga byggnaderna är tidtabellen stramare. Inne i den enorma produktionshallen, kallad "hubben" efter sitt egentliga namn Smart Technology Hub, pågår färdigställandet av golvytor och det sista målningsarbetet. Dessutom färdigställs teknik, ventilation och automation i hallen som mäter hela 225 meter på längden och 146 meter på bredden.

- Det blir tajt, det kan man inte förneka. Både hubben och logistikcentret ser ut att kunna bli klara enligt den ursprungliga tidtabellen men inte finns det mycket att ge bort.

Tryggare med nya gatuavsnitt

Logistikcentret som Grannas talar om är den tredje stora byggnaden på området, utöver hubben och kontoret. Hubben kopplas samman med logistikcentret via en korridor och även den ser man enligt Grannas ut att kunna få klar enligt tidtabell.

Det här är möjligt tack vare smidigt samarbete med Vasa stad som är mitt uppe i arbetet med att färdigställa de nya trafikarrangemangen i området.

Tidigare den här veckan öppnades det nya vägavsnittet på Karlavägen som gör Wärtsiläs logistikkorridor möjlig.

Karta som visar det nya vägavsnittet av Karlavägen på Vasklot i Vasa.
Bildtext På Karlavägen öppnades det nya gatuavsnittet till Reinsgatan för trafik för ett par dagar sedan. I fortsättningen åker man till Industrigatan och Frilundsvägen längs det nya gatuavsnittet.

Tommy Grannas gläds åt att det nu blir tryggare för alla att röra sig i trafiken i området, som stundvis varit grötig då invånarna på Vasklot har samsats med personal från Wärtsilä och de tunga fordon som rör sig till och från bygget. Då produktionen senare är i full gång här kommer dessutom tung trafik att röra sig från området rakt ut till hamnen.

- Det nya gatusträckan gör att man kan köra säkert till bostäderna eller jobbet och inte behöver blanda sig med tunga trafiken, vi tycker att den här lösningen blev riktigt bra, säger Grannas.

Av det nya gatuavsnittet är det endast körbanan som öppnats än så länge. Gång- och cykelleden och andra gatukonstruktioner färdigställs fram tills nästa sommar. Dessutom planteras nya träd.

Inflyttning gradvis

Coronapandemin har alltså inte nämnvärt satt käppar i hjulet för den här satsningen, som är Wärtsiläs absolut största i Vasa på tiotals år. Däremot kan pandemin få följder för hur man flyttar in i området och börjar jobba här.

- Pandemin är ett gissel på det viset att den ju långt styr reglerna för hur vi kommer att kunna börja jobba i kontoret. Målet är att få det färdigt möblerat i medlet av augusti och att inflyttning sker i september, men det sker förstås enligt de coronaregler som gäller just då, säger Grannas.

Medan kontorspersonalen förhoppningsvis flyttar in fortgår arbetet med att få klart hubben och logistikcentret under hela hösten. Vid årskiftet är det meningen att allt ska vara klart och produktionen ska köra igång. Så det blir en inflyttning i faser.

Produktionslinjerna inne i Vasa centrum ska rulla som vanligt så länge det är nödvändigt, det vill säga tills det är helt säkert att man kan arbeta till fullo i de nya utrymmena.

Tommy Grannas börjar ändå kunna se den stora helheten ta sin slutliga form.

- Det känns bra! Jag har själv varit involverad i det här projektet i fyra år och byggprocessen har pågått i två år, men nu börjar man se ett slut på det.

Kanske samtidigt som coronapandemin lättar lite?

- Det får vi verkligen hoppas.