Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vänner spionerar visst på vänner och alla vet det – spionavslöjandet skadar knappast Danmark

Ingången till det berömda fortet Kastellet i Köpenhamn
Bildtext 1600-talsfortet Kastellet i Köpenhamn är inte enbart en turistsevärdhet. Kastellet är också hem för det danska försvarsministeriet och Forsvarets Efterretningstjeneste.

De senaste avslöjandena om att den amerikanska underrättelseorganisationen NSA fått hjälp av Danmarks militära underrättelsetjänst Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) för att spionera på sina europeiska allierade förvånar inte.

Samarbetet avslöjades redan 2013 av den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden. De senaste avslöjandena gäller innehållet i en utredning som FE gjorde efter Snowden-avslöjandena. Rapporten blev klar redan 2015 men Danmark har valt att inte dela den med sina allierade.

Nu har Danmarks Radio och en rad europeiska medier kommit över uppgifter om innehållet i Operation Dunhammer – som utredningen kallas.

De drabbade länderna som nämns i rapporten – Tyskland, Frankrike, Sverige och Norge – har alla uttryckt besvikelse över att Danmark spionerat på sina vänner och allierade.

– Detta är inte acceptabelt mellan allierade, och det är ännu mindre acceptabelt mellan allierade och europeiska partners, sa Frankrikes president Emmanuel Macron.

Sveriges statsminister Stefan Löfven uttryckte också besvikelse.

– Det är allvarligt att bli avlyssnad av sina allierade, om det nu stämmer, sa han.

Men varken Macron eller Löfven kan vara ovetande om att den massiva amerikanska cyberspionageapparaten följer med all kommunikation som den kommer över – oavsett om det gäller allierade nationer eller inte.

Programmet är inte längre tillgängligt
Vänner spionerar på vänner
Vänner spionerar på vänner - Spela upp på Arenan

Det täta underrättelsesamarbetet mellan Danmark och USA är inte heller någon hemlighet.

Även om både Sverige och Frankrike har nära relationer med USA så betyder det inte att USA inte utnyttjar sin underrättelseapparat för att ge amerikanska bolag konkurrensfördelar mot svenska och franska.

NSA samarbetar också med en lång rad europeiska andra underrättelsetjänster. Ett exempel är Sveriges signalunderrättelsetjänst FRA som har samarbetat med amerikanerna i årtionden.

Mycket av vad som ingår i samarbetet är naturligtvis hemligt och det är fullt möjligt att andra länder sysslar med liknande operationer som Danmark gjort.


Långt och djupt samarbete

Danmark har traditionellt haft ett mycket nära samarbete med USA:s underrättelsetjänster. Under kalla kriget var Danmark intressant för USA på grund av sitt geopolitiska läge vid mynningen till Östersjön och i närheten av Östtyskland.


Programmet är inte längre tillgängligt
Danmarks spionsamarbete med USA utgör en skuggutrikespolitik
Danmarks spionsamarbete med USA utgör en skuggutrikespolitik - Spela upp på Arenan


Och samarbetet dog inte då Sovjetunionen rasade samman och Tyskland återförenades. I stället intensifierades det.

Avlyssnings- och signalspaningssamarbetet mellan danska FE och NSA började redan på 1990-talet då den danska underrättelsetjänsten insåg att den satt på en guldgruva.

Upptäckten var dessutom kopplad till en form av underrättelseverksamhet som vuxit explosionsartat.


Aktiv spaning sedan tidigt 1900-tal


Elektronisk signalspaning har föga överraskande existerat ända sedan världens militärer började använda sig av radio för sin kommunikation. Storbritannien installerade radiosändare på sina krigsfartyg under 1890-talet.

Under Boerkriget (1899–1902) var också en del brittiska arméenheter utrustade med radio. Boerstyrkorna lyckades erövra en del sändare och mottagare och kunde då avlyssna den brittiska kommunikationen.

Eftersom britterna var de enda som använde sig av radiokommunikation krävdes ingen egentlig analys av informationen.

Det första egentliga signalundrerättelsearbetet kom 1904 då britterna lyckades avlyssna den ryska flottans mobiliseringsorder under Rysk-japanska kriget.

Under första världskriget blev avlyssning och kodknäckning en central del av kriget både på land och till havs. Utvecklingen fortsatte under mellankrigsåren.

En cyklist syclar förbi en övergiven avlyssningsstation.
Bildtext Under kalla kriget hade NSA avlyssningsstationer i Västberlin. Nu står de övergivna efter att verksamheten flyttat till internet.

Då andra världskriget bröt ut hade speciellt britterna redan en välutvecklad signalspaningstjänst som arbetade under kodnamnet ”Ultra”. Britterna lyckades knäcka de tyska koderna och det hade en avgörande betydelse för krigsutgången.

Sedan andra världskriget har signalspaningen och underrättelsearbetet blivit den kanske mest betydelsefulla underrättelsegrenen. Orsaken är att mängden information som finns tillgänglig på olika datanätverk ökat exponentiellt. Underrättelsetjänster satsar väldiga reurser på att sålla ut betydelsefull information från det massiva dataflödet längs nätkablarna som löper mellan länder och kontinenter.

I Finland ansvarar Försvarsmaktens underrättelsetjänst för signalspaning.

Fördjupat och breddat samarbete

Den danska upptäckten på 1990-talet gällde precis en sådan kabel.

FE insåg att huvuddatakabeln mellan Europa och USA löpte genom danska vatten och att det var möjligt att få tillgång till all information som löpte längs den. Samtidigt var det klart att det endast fanns ett land som hade resurser och kunskap att utnyttja informationen fullt ut – USA.

FE kontaktade amerikanerna och erbjöd tillgång till informationen. NSA var naturligtvis intresserat och snart hade amerikanerna avlyssningsposter i Danmark. Samarbetet fördjupades under åren och NSA verkar ha fått rätt att på egen hand sålla informationen.

Samarbetet är värdefullt för Danmark, som i utbyte fått tillgång till högklassig amerikansk underrättelsedata.

Informationsutbytet är så storskaligt att Danmark ses som en inofficiell medlem i den exklusiva signalunderrättelseklubben Five Eyes. Samarbetet mellan USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland har beskrivits som en av de mest djupgående i världshistorien.


Merkel förlåtande


Nu har det här lukrativa samarbetet på nytt hamnat i rampljuset. För den danska regeringens del är avslöjandena genanta. Även om det är en myt att man inte spionerar på allierade ska man inte bli ertappad med handen i syltburken.

– Det här kommer med säkerhet inte att göra relationerna mellan Danmark och de andra staterna i EU lättare, säger Flemming Splidsboel Hansen vid Danmarks utrikespolitiska institut till France24.

Men frågan är hur allvarliga följderna blir. Danmarks försvarsminister Trine Bramsen har försäkrat att Danmark anser att ”systematisk avlyssning av allierade är oacceptabelt”.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel – som är en av politikerna som avlyssnades – kallade på måndagen uttalandet för lugnande.

Merkel tillade att hon inte tror att avslöjandena kommer att leda till bestående skador i relationerna till Danmark. Merkel verkar alltså konstatera att avlyssning och övervakning är ett tråkigt faktum – men inget som påverkar samarbetet inom andra sektorer.


Källor: AFP, Reuters, DR, Suddeutsche Zeitung, DW, France24