Hoppa till huvudinnehåll

Kommunalvalet 2021

Dags för den tvåspråkiga kommunalvalsdebatten! Vem har de bästa svaren och vem bara svamlar? Chatta med oss om kvällens stora debatt klockan 19.45–21.45

Från 2021
Uppdaterad 07.06.2021 17:25.
Bild där läkare och vårdpersonal i skyddsdräkt sköter om en patient.
Bildtext Välfärdsområdena tar över vården, men kommunpolitikerna har fortfarande många viktiga uppgifter på sitt bord. Kommunen styr i hög grad över skolorna och trafiken.
Bild: Sakari Partanen / Kuopio University Hospital

Partitopparna möts i kväll på Yle Fem klockan 20. Vi har listat fem viktiga frågor i det kommande kommunalvalet.

Klicka här för att följa valdebatten direkt och här för att delta i vår chatt under sändningens gång!

I Svenska Yles stora valdebatt deltar viceordförande Matias Mäkynen (SDP), partiordförande Maria Ohisalo (Gröna), partiordförande Li Andersson (VF), partiordförande Anna-Maja Henriksson (SFP), riksdagsledamot Lulu Ranne (Sannf), viceordförande Elina Valtonen (Saml), borgmästarkandidat Eeva Kärkkäinen (Centern), partiordförande Sari Essayah (KD) och partiordförande Hjallis Harkimo (Rörelse Nu). Debatten leds av Ingemo Lindroos och Freddi Wahlström.

Kommunforskaren Siv Sandberg kan de finlandssvenska kommunerna utan och innan. Hon konstaterar att vi har ett viktigt val framför oss.

– Kommunalvalet handlar om kommunens livskraft och vad vi vill med våra lokalsamhällen. Det kommer att vara en mycket viktig fråga framöver, sammanfattar Sandberg.

Vårdreformen ser ut att förverkligas och nya fullmäktige i din kommun kommer att vara med och omvandla kommunen till en annorlunda kommun.

Forskare Siv Sandberg står med armarna i kors.
Bildtext Du kan chatta med kommunforskaren Siv Sandberg i kväll på chat.yle.fi/svenska.
Bild: Yle/Johanna Ventus

1. Kommer skattepengarna räcka till?

– De kommunala intäkterna beror på två saker: dels av om kommuninvånarna har jobb och dels av statens vårdreform som kommer att överföra en del av kommunens intäkter till staten. I vissa kommuner kommer det att bli ekonomiskt bättre och i andra kommuner kärvare.

2. Kan kommunpolitikerna påverka vården?

– De kommer vara med i övergångsskedet när kommunerna lämnar över stafettpinnen från kommunerna till välfärdsområdena. Kommunerna kommer vara representerade i den temporära förvaltning som bygger upp de nya välfärdsområdena, så på det sättet har fullmäktige åtminstone indirekt makt över vad som händer.

– Men det handlar också om hur kommunen tar hand om vården och vårdfastigheterna under de år som vården ännu är kommunal. Kommunerna kommer ha kvar ett ansvar för att främja invånarnas hälsa och välfärd.

3. Vad bestämmer kommunen om skolorna?

Kommunen har ett stort inflytande över hur undervisningen organiseras i praktiken. Den bestämmer bland annat om timresurserna, lärartätheten, lokaler och hur många språk som ska erbjudas eleverna.

4. Påverkar lokalpolitiken klimatet?

Kommunerna har planmonopol - det vill säga kommunerna bestämmer hur marken används i kommunen, var bostadsområden ska byggas och hur vägar ska dras.

Det här planeringsmonopolet ger möjligheter att påverka vilka företag som etablerar sig i kommunen och hur transportsystemet ser ut. Kommunerna äger också mycket fastigheter så på de här områdena kan kommunerna påverka klimatpolitiken.

5. Kan kommunen styra kollektivtrafiken?

Kollektivtrafiken är ett delat ansvar mellan staten och kommunerna. I mindre kommuner kan möjligheterna att subventionera kollektivtrafik var begränsade. De riktigt stora kommunerna har stora möjligheter.

Ingemo Lindroos och Freddi Wahlström framför Svenska Yles färggranna valgrafik.
Bildtext Svenska Yles stora valdebatt leds av Ingemo Lindroos och Freddi Wahlström.
Bild: Jyrki Valkama / Yle

Delta i valdebatten på chatten!

Under debatten kan du chatta med kommunforskaren Siv Sandberg och Svenska Yles politiska reporter Markus Ekholm. Debatten sänds på Yle Fem klockan 2021.30 och chatten pågår på adressen chat.yle.fi/svenska mellan klockan 19.4521.45.

Så här bevakar Svenska Yle kommunalvalet 2021:

  • Vi sänder sammanlagt fyra direktsändningar på valdagen, söndagen den 13 juni med start klockan 19.50.

  • Vi har en regional sändning från de nyländska kommunerna, en från Åboland och en från Österbotten.

  • Vill du följa med rösträkningen i realtid under valkvällen? Då ska du komma till svenska.yle.fi och vår resultatservice. Där uppdateras allt så fort resultaten kommer.

Här kan du se debatten som läggs ut på Yle Arenan från och med klockan 20.00 måndag den 7.6.2021.

En repris av debatten visas tisdag den 8.6 kl. 10.30 på Yle Fem och tolkas till finlandssvenskt teckenspråk på Yle Arenan.

Programmet är inte längre tillgängligt