Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska kristdemokrater kämpar om valsegern i förbundsdagsvalets genrep – vinnare kan ändå bli högerpopulistiska AfD

Från 2021
Armin Laschet står vid ett podium och håller tal.
Bildtext Tyska kristdemokraternas partichef Armin Laschet dras med dystra siffror i opinionsmätningarna.

I Tyskland kan det delvis högerextrema Alternative für Deutschland för första gången komma att bli största parti i en delstat. Inför söndagens val i östtyska Sachsen-Anhalt ligger AfD i opinionsmätningarna så gott som jämsides med förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater.

Med sina omkring två miljoner invånare är östtyska Sachsen-Anhalt en delstat med rätt liten politisk tyngd.

Som ett genrep inför förbundsdagsvalet den 26 september har delstatsvalet i år ändå en stor betydelse, i synnerhet för kristdemokraternas partichef Armin Laschet som också annars tvingas dras med dystra siffror i opinionsmätningarna.

Ett dåligt resultat för CDU på söndag kan ytterligare försvåra partichefens sits och försämra hans chanser att bli Tysklands nästa förbundskansler.

– Armin Laschet har medvetet försökt tona ner betydelsen av valet. Jo, det infaller före förbundsdagsvalet och är enligt honom på så sätt relevant, men ändå inte värst viktigt, säger statsvetaren Ursula Münch.

I opinionsmätningarna inför valet ligger kristdemokratiska CDU knappt före det delvis högerextrema Alternative für Deutschland.

En i tidningen Der Spiegel under torsdagen presenterad opinionsundersökning ger kristdemokraterna ett stöd på omkring 29 procent medan AfD har ett stöd på 28 procent.

Sachsen-Anhalt hör till de delstater där AfD är som starkast och i valet 2016 kammade man hem nästan 25 procent av rösterna. Inom AfD hoppas man nu att delstatsvalet ska kunna ge mer vind i seglen inför höstens förbundsdagsval.

Partiet är visserligen starkt i öst men i de betydligt folkrikare delstaterna i väst har man tappat terräng, något som blev helt tydligt i två delstatsval tidigare i år.

”Kastar inte in handduken”

Enligt professor Ursula Münch ligger valets största betydelse i hur man inom CDU förhåller sig till just AfD.

– I de östtyska delstaterna är CDU betydligt mer konservativt och här utesluter man inte helt ett samarbete med AfD, säger Münch.

För Laschet som politiskt trampar i förbundskansler Angela Merkels fotspår kan ändå en alltför stor närhet till AfD kosta röster i det kommande valet.

Ett för CDU dåligt valresultat på söndag kan dessutom starta en ny diskussion om vem som egentligen borde leda kristdemokraterna i valkampanjen.

I Sachsen-Anhalt har stödet för Laschet hela tiden varit litet, man hade hellre sett att kristdemokraternas kandidat till posten som förbundskansler hade varit bayraren Markus Söder.

– Laschet kommer ändå inte att kasta in handduken oberoende av hur det går nu på söndag. För CDU skulle det dessutom vara ödesdigert att i det här skedet igen börja fundera på om förbundskanslerkandidaten ska heta Laschet eller Söder, säger statsvetaren Münch.

Diskussion om artikeln