Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hon lämnade polisyrket för ett liv på landet – nu har Linda Arifullens familj 47 djur och tar snart emot besökare

Från 2021
Möt killingen Sipe och några av de 47 andra djuren på husdjursgården Lönneberga i Sjundeå - Spela upp på Arenan

Mellan Sjundby gård och Kynnars gård i Sjundeå ligger regionens nyaste husdjursgård – Lönneberga. Det är tidigare polisen Linda Arifullen som har sadlat om och blivit företagare i sitt barndomshem.

Killingen Sipe, östfinska kon Geisha och 45 andra djur bor på Linda Arifullens husdjursgård Lönneberga i Sjundeå

10:29

Linda bor på gården tillsammans med sin man Toni Arifullen, fem barn och 47 husdjur. Där finns kaniner, getter, får, kor, hönor, ankor, hundar och katter. De har bott på gården i ett par års tid och under den tiden har de skaffat fler och fler djur.

Sedan början av juni är Lönneberga officiellt en husdjursgård.

– Det innebär att vi kan öppna våra dörrar för allmänheten och ta emot människor. Tanken är att vem som helst ska kunna komma hit och krafsa och se på våra djur och njuta av en kopp kaffe i vårt sommarkafé.

En ko av östfinsk lantras i närbild.
Bildtext Geisha är en ung ko av östfinsk lantras. Hon kom till Lönneberga från Jorois tidigare i år. Det finns inte många kor av östfinsk lantras kvar i Finland.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Det har varit en lång process för att fylla kraven på en husdjursgård, berättar Linda Arifullen.

– Det är ganska hårda kriterier för hur stängslen ska vara och hur stora djurens hus ska vara och var mat och vatten ska finnas. Länsveterinären var här och kollade för några dagar sedan och det såg bra ut så ny får vi öppna dörrarna.

Den 19-20 juni ska husdjursgården Lönneberga invigas och efter det ska gården hålla öppet under hela sommaren. Nu när 50 personer får träffas utomhus är det lättare att öppna gården.

Kaninerna på Lönneberga husdjursgård i Sjundeå.
Bildtext Kaninerna har varit väldigt populära bland dagisbarnen som har besökt Lönneberga husdjursgård.
Bild: Linus Westerlund / Yle

– Det här är mest en hobby för oss, vi jobbar i princip med egna jobb och tanken är att bjuda på våra produkter och vår gård åt andra eftersom det har varit ganska svårt för ganska många familjer.

Linda Arifullen jobbade tidigare som polis. Hon har nu lämnat polisyrket för ett liv som företagare. Familjen har också ett fosterbarn som kräver en hel del av Lindas tid.

Några dagisgrupper har redan varit på besök för att testa hur det går och det är killingen Sipe som kanske intresserar allra mest, berättar Linda Arifullen.

– Våra kaniner är också jätteomtyckta. Många har inte sett kossor på nära håll och kossorna lockar människor hit och barnen tycker att de är jättehäftiga.

En dvärghöna i närbild.
Bildtext Dvärghönan Jorma.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Barnen njuter av att få vara ute i naturen och umgås med djuren och många äldre människor väntar också att få besöka gården, främst på grund av korna, berättar Linda Arifullen.

– Många äldre människor har kvicknat till när de har hört att det har kommit kor tillbaka till byn. Jag har hört rykten om att vi är de enda som har kor i Sjundeå för tillfället.

Många av djuren har kommit till gården via bekanta.

– Vi har fått några djur från Sjundeå och sedan har folk tagit kontakt med oss och erbjudit djur.

Med den första sommarens erfarenheter i bagaget ska Linda och Toni Arifullen sedan se vad de kan ändra på till nästa år.

Diskussion om artikeln