Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nu lanseras den nya dokumentären om fronten i Harparskog – “Exempel på vad ett land kan klara av då ett land är hotat” 

Från 2021
Uppdaterad 04.06.2021 07:07.
Harparskoglinjen - Västfronten mot Sovjet - Spela upp på Arenan

Passion och personligt engagemang står bakom den nya dokumentären om Harparskoglinjen. Filmen blåser liv i den bortglömda berättelsen om försvarsfronten vid Hangö udd som byggdes inför fortsättningskriget. 

Den nya finlandssvenska dokumentären Harparskoglinjen - Västfronten mot Sovjet lanseras fredagen den fjärde juni. Dokumentären är inte en traditionell krigsfilm utan skildrar istället stämningen under krigets vardag och bygget av försvarslinjen i Harparskog. 

 – Historien kring Harparskoglinjen är delvis en bortglömd historia. Det är omfattningen kring hela försvarsprojektet som vi kände att behöver berättas i filmform, säger producenten Johan Ljungqvist. 

Porträtt på producenten Johan Ljungqvist.
Bildtext Producenten Johan Ljungqvist ser fram emot reaktionerna på sin första långfilm.
Bild: Yle/Cecilia Juuti

Arbetet med filmen började för tre år sedan. Under arbetsprocessen har filmteamet gjort allt från att säkra projektplanen och finansieringsplanen till att göra inspelningar och intervjuer. 

Här berättar producenten Johan Ljungqvist hur dokumentären blev till. Artikeln fortsätter efter inslaget.

Dokumentären om Harparskoglinjen lanseras äntligen - så här blev den till

7:25

Nu är dokumentären klar för lansering. 

– Det gäller att bygga upp delmål och vara tydlig i vart man vill nå för att man inte ska tappa bort sig under resans gång. 

Det har stor betydelse att lära ut vad de äldre generationerna har gjort för att man ska kunna leva i ett självständigt land

Jörgen Engroos

Dokumentären om Harparskoglinjen var färdig redan före årsskiftet men coronapandemin sköt upp datumet för lanseringen av filmen. 

– Jag är glad att vi har rott i hamn det här projektet men framförallt är jag glad över att vi via Yle nu kan berätta den här historien för den publik som vi hade som målsättning från början.

– Jag är väldigt stolt över det arbete som alla i gruppen har gjort. Det ska bli intressant att se hur mottagandet av filmen är.

Bunkervandring inspirerade till filmatisering  

Berättelsen i filmen om Harparskoglinjen har bearbetats med hjälp av Hangö Frontmuseum. Museets guide Jörgen Engroos leder guidade rundturer vid försvarslinjen i Harparskog, så kallade bunkervandringar.  

Guiden Jörgen Engroos vid Harparskoglinjen.
Bildtext Guiden Jörgen Engroos berättar om försvarlinjens historia. Bilden är tagen i samband med filminspelningen.
Bild: Johan Ljungqvist

Johan Ljungqvist deltog i en bunkervandring år 2018. Bunkervandringen blev startskottet för dokumentären.

– Jag har sett bunkrarna i terrängen redan som barn. Det var Jörgen Engroos berättelse vid en bunkervandring som väckte tanken kring formatet för den här dokumentärfilmen, säger Ljungqvist. 

Jörgen Engroos medverkar själv i dokumentären. Där berättar han historien om Harparskoglinjen som inspirerade Johan Ljungqvist till att göra en film. 

Porträtt på Jörgen Engroos. Bunkern Irma i bakgrunden.
Bildtext Jörgen Engroos är intresserad av Harparskoglinjens historia.
Bild: Yle/Cecilia Juuti

Engroos är fascinerad över försvarslinjen storlek. Han är glad över att idén om att filmatisera frontlinjen kom upp.  

– Jag tycker det är ett bra exempel på vad ett land kan klara av då ett land är hotat. Det känns bra att den här filmen har gjorts, säger Engroos.

Självklart vill man bygga upp och restaurera sådant som berättar om den historia Finland har

Jörgen Engroos

Det är Jörgen Engroos som såg till att en av bunkrarna vid Harparskoglinjen, bunkern Irma, restaurerades. Vid bunkern fick Jörgen Engroos engagemang för historien kring Harparskoglinjen sin början.

– Det var sorgligt att se att bunkern höll på att förfalla och mögla. Självklart vill man bygga upp och restaurera sådant som berättar om den historia Finland har, säger Engroos. 

Ingången till bunkern Irma vid Harparskoglinjen.
Bildtext Bunkern Irma är en av de 45 bunkrarna vid Harparskoglinjen. Förutom bunkrar består linjen av pansarhinder, kanonställningar och maskingevärnästen.
Bild: Yle/Cecilia Juuti

Bunkern Irma är idag öppen för besökare och ger en inblick i hur vardagen vid försvarsfronten kunde se ut under kriget. 

Här kan du höra hur Jörgen Engroos engagerade sig i Harparskoglinjen. Artikeln fortsätter efter inslaget.

Vid bunkern Irma föddes idén till dokumentären om Harparskoglinjen

5:27

Dokumentären kan användas i undervisningen 

Enligt producenten Johan Ljungqvist är det meningen att dokumentären om Harparskoglinjen ska kunna användas i historieundervisningen. 

Filmen har skapat mersmak för att göra fler liknande produktioner

Johan Ljungqvist

Också Jörgen Engroos är av åsikten att Harparskoglinjen kan användas pedagogiskt. Bunkern Irma besöks ofta av skolklasser och han tycker det är bra att historien om Harparskoglinjen nu också kan berättas via dokumentären. 

– Det har väldigt stor betydelse att lära ut för ungdomar vad de äldre generationerna har gjort för att man ska kunna leva i ett självständigt land, säger Engroos. 

Förutom att dokumentären om Harparskoglinjen ska användas i undervisningssyfte riktar den sig till hela befolkningen. Filmen har svenskt tal men är textad på finska för att nå publik också utöver Svenskfinland. 

Om pandemiläget tillåter kommer dokumentären visas på biografer i Västnyland från och med sensommaren eller i höst.

Veteranen Ragnar Holmström i en tom biosalong.
Bildtext Veteranen Ragnar Holmström fick se dokumentären på en privat visning på Bio Pallas i Karis. Holmström upplevde bygget av Harparskoglinjen och berättar om sina minnen i filmen.
Bild: Johan Ljungqvist

Dokumentären har väckt intresse också i Sverige. 

– Det har kommit mycket kontaktförfrågningar kring eventuella visningar i Sverige. Det är en del som vi ännu kommer att jobba med under sommaren och hösten, säger Johan Ljungqvist. 

Dokumentären om Harparskoglinjen är den första långfilmen Ljungqvist producerat. 

Filmen har skapat mersmak för att göra fler liknande produktioner. Vad nästa projekt kommer handla om vill Ljungqvist ännu inte avslöja. 

– Det finns tankar och idéer kring andra produktioner och de facto har vi börjat skissa på ett nytt manus. Vi får se! 

Dokumentären Harparskoglinjen - Västfronten mot Sovjet visas på Yle Arenan från och med den fjärde juni. Filmen har premiär på tv på Yle Fem söndagen den sjätte juni klockan 20.00. 

Diskussion om artikeln