Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inrikesministeriet: Inreserestriktionerna förlängs till den 27 juni

Från 2021
Skylt med text om gränsövergångsstället i Torneå.
Bildtext Sverige slopade nyligen inreserestriktionerna för de övriga nordiska länderna. Finland går åtminstone inte ännu i deras fotspår.
Bild: Lehtikuva

Statsrådet beslutade i dag att inreserestriktionerna fortsätter fram till den 27 juni 2021. Man anser att det ännu inte finns tillräckliga åtgärder som kunde ersätta restriktionerna, skriver Inrikesministeriet i ett pressmeddelande.

För att förebygga spridningen av virusvarianter förlängs gränskontrollen vid de inre gränserna och begränsningarna i trafiken över de yttre gränserna.

Med trafik över de inre gränserna avses resor mellan Finland och Schengenländer. Finland håller kvar inreserestriktionerna för alla Schengenländer förutom Island och Malta.

Med trafik över de yttre gränserna avses resor mellan Finland och tredjeländer som inte hör till Schengenområdet.

Returresa och resa av annat nödvändigt skäl ska fortfarande vara möjligt för personer bosatta i Finland eller i någon annan EU- eller Schengenstat.

Inom flygtrafiken är också arbetsresor en tillåten inresegrund i fortsättningen. 

Studerande tillåts också inresa i samband med praktik i anslutning till studierna.

Definitionen av släktskap utvidgas

Man ska också fortfarande få resa in till Finland i familjeärenden. Definitionen av släktskap utvidgas samtidigt vid såväl de inre som de yttre gränserna. 

Vid de inre gränserna ska med släkting i fortsättningen avses make, barn, barnbarn, föräldrar, svärföräldrar, mor- och farföräldrar, syskon, barnbarnsbarn, morbror, farbror, moster, faster och kusiner, inklusive de som hör till dessa personers familj. 

Vid de yttre gränserna avses med släkting make, barn, föräldrar, svärföräldrar och mor- och farföräldrar, inklusive de som hör till dessa personers familj.

Flera länder utanför Schengenområdet omfattas inte av inreserestriktion

Inreserestriktionerna har redan tidigare avvecklats i trafiken från Vatikanstaten till Finland samt i trafiken mellan Finland och Australien, Israel, Rwanda, Sydkorea, Singapore och Nya Zeeland. På grund av den låga incidensen av coronavirus och smittorisken i länderna behöver inresor inte begränsas, anser Inrikesministeriet.

När det gäller andra länder förlängs inreserestriktionerna till den 27 juni 2021.

Enligt grundlagen har finska medborgare och de som bor i Finland alltid rätt att återvända till Finland, och var och en har rätt att lämna landet, förutsatt att rätten inte har begränsats med stöd av lag. 

Regeringen rekommenderar dock fortfarande att man undviker utlandsresor som inte är nödvändiga till andra länder än de som inte längre omfattas av inreserestriktioner.

Diskussion om artikeln