Naomi Osaka betalar dyrt för sitt beslut att skydda sin mentala hälsa – därför straffas elitidrottare för mediebojkott
Tennisstjärnan Naomi Osakas beslut att prioritera sin mentala hälsa gav tuffa konsekvenser i form av böter och hot om diskvalificering och avstängning. Att framträda i medierna hör till elitidrottares arbetsuppgifter, fast de inte trivs i situationen, påminner Svenska Yles sportjournalist Christoffer Herberts.
Den japanska världstvåan Naomi Osaka skapade rubriker efter att hon vägrade dyka upp på presskonferenser under Franska mästerskapen i Paris.
Osaka motiverade sitt beslut med att medierna har en negativ inverkan på hennes psykiska välmående.
– Jag kommer inte att utsätta mig för människor som tvivlar på mig, skrev hon i ett uttalande på Twitter.
Tillika kritiserade hon organisationerna för att ignorera idrottares mentala hälsa.
– Jag har ofta känt att folk inte bryr sig om idrottares mentala hälsa. Det visar sig varje gång jag ser en presskonferens eller själv deltar i en.
Beslutet kostade Osaka drygt 12 000 euro i böter. Dessutom hotades hon med diskvalificering från Roland Garros och potentiell avstängning från andra grand slam-turneringar.
Osaka drog sig ur årets turnering kort efter att ha meddelat om sin mediebojkott. I samma veva öppnade tennisstjärnan upp på sociala medier om sin psykiska ohälsa.
– Sanningen är att jag har haft återkommande depressioner sedan US Open 2018 och haft väldigt svårt att hantera det.
– Alla som känner mig vet att jag är introvert, skrev Osaka och förklarade att medieframträdanden ger henne ångest.
Nu tar 23-åringen en paus från tennisen.
– Men när tiden är mogen så vill jag gärna prata med turneringsarrangörerna och diskutera hur vi kan förbättra saker och ting för både spelare, media och fans.
Att träffa eller inte träffa pressen
Naomi Osakas mediebojkott har väckt diskussion om vad som egentligen hör till elitidrottares arbetsuppgifter, och till vilket pris.
Det må vara jobbigt att möta pressen, men det är “en del av sporten”, sa den serbiske världsettan Novak Djokovic om kollegans bojkott.
Christoffer Herberts, sportjournalist på Svenska Yle, är inne på samma linje. Han påminner om att idrottare har en avtalsenlig skyldighet att prata med media i samband med tävlingar.
– Bolagen har betalat stora summor för sändningsrättigheterna, och har rätt att höra idrottare. Eftersom medienärvaron tar energi, blir det väldigt orättvist om bara vissa idrottare ställer upp, säger Herberts.
Kan man avstå från att delta i presskonferenser om man har en eländig dag – eller som i Naomi Osakas fall lider av psykisk ohälsa?
– Nej, man kan inte avstå. Man måste hålla sig till de regler som man har bundit sig till i sitt avtal, säger Herberts, som anser att journalisterna måste få ställa kritiska frågor till den tävlande.
– Idrottare själva skulle helst slopa journalisterna, och låta pr-avdelningarna sköta allt. Men det är viktigt med dialog mellan journalister och idrottare, och inte bara envägskommunikation i form av pressutskick.
"Ett modigt beslut"
Många toppidrottare har uttryckt sitt stöd för Naomi Osakas beslut att dra sig ur Franska öppna.
– Jag känner för Naomi och jag önskar att jag kunde ge henne en kram eftersom jag har varit i samma sits, säger tennisspelaren Serena Williams.
Även tennisettan Novak Djokovic kom med uppmuntrande ord efter att ha kritiserat Osakas beslut att nobba pressen.
– Det är ett modigt beslut. Om hon behöver ta sig tid och reflektera, så respekterar jag det. Jag hoppas att hon kommer tillbaka starkare, sa Djokovic.
Mental hälsa är prio nummer ett, säger tennisdamernas turneringsorganisation WTA.
– Vi stöder Naomi och hoppas snart kunna se henne tillbaka på planen, skriver organisationen i ett uttalande.
Mentaltränaren: Idrottare är inte övermänniskor
Att en idrottare på Naomi Osakas nivå lider av mental ohälsa kommer inte som en överraskning för Christoph Treier som jobbar som mentaltränare och coachar bland annat elitidrottare.
– Naomi Osaka är långt ifrån ensam. Psykisk ohälsa bland elitidrottare är mycket vanligare än gemene man tror, säger Treier.
Treier har förståelse för Osaka och andra idrottare som upplever presskonferenser som psykiskt påfrestande.
– Att prata inför folk är en av de vanligaste fobierna som finns, och det är klart att också idrottare lider av det.
Men lösningen på Osakas problem är varken straff eller att strunta i presskonferenser, enligt Treier.
– Tennisspelarna och medierna behöver varandra. Det vinnande konceptet är hjälpa idrottare som känner ångest inför presskonferenser, säger Treier.
En karriär inom elitidrott innehåller många utmaningar och idrottare känner en tung press från olika krav som de ställs inför, förklarar Treier.
– Elitidrott är så prestationsinriktat, vilket leder till att många identifierar sig helt och hållet via sina prestationer. Man känner sig bara värdefull när man presterar bra.
Elitidrottare är på många sätt helt vanliga människor, påminner Treier.